Debrecínska a lahôdková klobása

opecene klobasyDebrecínska a lahôdková klobása sú tradičnými klobáskami, ktoré sa vyrábajú na Slovensku. Majú jedinečnú chuť a po opečení veľmi dobre voňajú.

Lahôdková klobása

Lahôdkové klobásy budeme pripravovať z 10 kg hovädzieho mäsa a 10 kg bravčového mäsa. Bravčové mäso bude z pliecka alebo krkovičky. Pridáme aj 1 kg slaniny. Každý druh pomelieme na doske s priemerom 8 mm.

Klobásku dochutíme s 20 g soli, 1 g semienkami mletej horčice, 3 g mletého bieleho korenia, 1 g mletej štipľavej červene papriky, ½ g mletého zázvoru a ½ g mletých klinčekov (na jeden kilogram masy). Všetky suroviny zmiešame a pridáme trošku vody.

Plníme do tenkých bravčových čriev a párujeme po 220 gramov. Tieto klobásky údime teplým dymom z bukového dreva a pilín.

Debrecínska klobása

Debrecínsku klobásu si vyrobíme tak, že použijeme predsolené hovädzie a bravčové mäso v pomere 4:1. Všetko zomelieme na doske o priemere 6 mm a zmiešame s menším množstvom vody.

Na jeden kilogram mäsa použijeme 24 gramov soli, 2 gramy sanitry, 4 gramy mletého bieleho korenia, 1 gram mletého nového korenia, pol gramu mletej rasce a podľa chuti môžeme pridať aj cesnak. Všetko dobre zamiešame.

Na 10 kg masy pridáme aj 2 kg stuženej slaniny, ktorú sme pokrájali na malé kúsky. Tenké bravčové črevá naplníme a párujeme po približne 120 gramoch.

Ak sme použili predsolené bravčové mäso, použité množstvo soli treba vždy odrátať od množstva soli uvedeného na jeden kilogram masy.

Táto klobáska má po vyúdení a uvarení neodolateľnú vôňu.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *