Čučoriedkový sirup – recept za tepla alebo studena

čučoriedkový sirupAk máme veľkú zásobu nazbieraných čučoriedok, môžeme si z nich pripraviť čučoriedkový sirup. Môžeme si vybrať z dvoch druhov základných receptov – za tepla alebo za studena.

 

Čučoriedkový sirup za tepla

Základnou surovinou na prípravu čučoriedkového sirupu je čučoriedková šťava, ktorú si vieme vyrobiť dvoma spôsobmi.

1.spôsob: Čučoriedky sa drvia a lisujú. Čučoriedky takto spracovávame pomocou rôznych kuchynských zariadení, ktoré nám prácu uľahčujú tým, že ovocie súčasne drvia a lisujú.

2.spôsob: Druhým spôsobom je parenie čučoriedok. Na parenie čučoriedok je vhodné špeciálne zariadenie – parný odšťavovač. Princípom tohto spôsobu je to, že sa ovocie parou vylúhuje a šťava steká do zbernej nádoby.

Šťavu čírime tak, že ju necháme do druhého dňa odkaliť, pričom hrubý kal sa nám usadí na dne a číru jablkovú šťavu opatrne stiahneme. Mierne nakvasenie čučoriedok zvyšuje ich výťažnosť, čiže neškodí výrobe sirupu.

Množstvo šťavy najskôr odmeriame a potom ju rýchlo zahrejeme na teplotu 90 až 100°C. Pri tomto zahrievaní sa na povrchu vyzrážajú nečistoty vo forme peny. Túto penu odstránime dierkovanou varechou.

Potom pridávame cukor. Čučoriedkového sirup môžeme pripraviť dvoma spôsobmi – sladký a menej sladký sirup. Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť. Po pridaní cukru už nesmie šťava dlho vrieť. Ak by sme ju nechali vrieť píliš dlho, sirup by dostal nepríjemnú varnú chuť, ktorá znižuje jeho výslednú kvalitu.

1.spôsob – sladký čučoriedkový sirup

Na 1 kg čučoriedkovej šťavy pridáme 1, 50kg cukru a tak dostaneme 2,50 kg čučoriedkového sirupu. Alebo na 1 kg sirupu zmiešame 600 gramov cukru a 400 gramov šťavy.

Tento druh čučoriedkového sirupu môžeme ešte za tepla (približne 75°C) plniť do fliaš a uzatvoriť ich vyvarenými zátkami. Potom ich otočíme hore dnom, aby sme vysterilizovali aj zátku a vzduch, ktorý sa dostal do fľaše.

Tento čučoriedkový sirup má nižšiu kyslosť a má menej výraznú čučoriedkovú chuť.

2.spôsob – menej sladký čučoriedkový sirup

Na 1 kg čučoriedkovej šťavy pridáme 900 gramov cukru a tak dostaneme 1,90 kg čučoriedkového sirupu. Alebo na 1 kg sirupu zmiešame 480 gramov cukru a 520 gramov šťavy.

Tento druh čučoriedkového sirupu obsahuje nižšie percento sušiny a cukru a tak nie je dostatočne konzervovaný a môže sa nám ľahko pokaziť kvasením. Sirup musíme sterilizovať tak, že ho pri teplote 80 až 85°C plníme do riadne poumývaných fliaš v horúcej vode. Potom fľašky otočíme hore dnom, aby sme vysterilizovali aj zátku a vzduch, ktorý sa dostal do fľaše. Približne po 20 minútach ich schladíme.

Tento čučoriedkový sirup je kyslejší a má výrazne čučoriedkovú chuť.

Čučoriedkový sirup za studena

Čučoriedkový sirup pripravený za studena je veľmi kvalitný a má lepšiu vôňu. Pripravujeme ho v menších dávkach z čučoriedok a cukru v pomere 1 : 1, tak že na každý kilogram čučoriedok musíme pridať jeden kilogram cukru.

Maliny najskôr rozmiagame a potom ich uložíme do vhodnej nádoby, ktorou môže byť napríklad 5 litrová sklenená fľaša. Potom ich prevrstvíme naváženou dávkou kryštálového alebo práškového cukru a uložíme na tmavé miesto. Ovocie necháme vylúhovať a občas zmes premiešame. Po niekoľkých dňoch čučoriedky pustia šťavu, v ktorej je rozpustený aj pridaný cukor. Šťavu stočíme a zvyšok vylisujeme.

Tento druh čučoriedkového sirupu obsahuje nižšie percento a tak nie je dostatočne konzervovaný. Sirup musíme sterilizovať tak, že ho zahrejeme na teplotu 80 až 85°C a plníme ho do riadne poumývaných fliaš v horúcej vode. Potom fľašky otočíme hore dnom, aby sme vysterilizovali aj zátku a vzduch, ktorý sa dostal do fľaše. Približne po 20 minútach ich schladíme.

 

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *