Nie všetky cibuľky sú vhodné na sušenie. Aby nevyšli tieto kúsky nazmar, budeme ich musieť zjesť. Čo však spraviť, ak ich je príliš veľa? Premeniť ich do podoby karamelizovanej cibule a následne zmraziť.
Keď je cibuľa suchá, je pripravená na skladovanie. Predtým však treba dodržiavať postup pri triedení cibuľky. Treba sa zamerať na to, aby sme vyčlenili všetky cibule, ktoré sú mäkké, alebo také, na ktorých sa objavili kvitnúce výhonky. Tento recept vám ukáže ako spracovať tieto kúsky.
V panvici rozohrejeme olej a maslo. Nasypeme na kúsky pokrájanú cibuľu. Cibuľku opekáme, až kým nie je zlato-hnedastá. Trvá to zhruba 45 minút. Potom mierne zvýšime teplotu, pridáme med (1 až 2 lyžice) a opekáme, kým med nezačne karamelizovať. Na záver pridáme vínny ocot (3 lyžice) a ešte chvíľu opekáme, kým sa neodparí voda. Podľa chuti pridáme soľ. Necháme vychladnúť.
Karamelizovanú cibuľku potom nalejeme do kockových foriem na výrobu ľadu a dáme ich do mrazničky. Keď bude dokonale zmrazená, zmrazené kocky vyberieme zo zásobníka a premiestnime ich do väčšej nádoby. Výhodou je, že si vždy môžeme nadávkovať množstvo karamelizovanej cibuľky v kockách podľa množstva, ktoré chceme použiť. Zamrznuté kocky sa rýchlejšie rozmrazia na panvici. Cibuľku by nám mala v mrazničke vydržať niekoľko mesiacov.