S cesnaku a oleja sa dajú zabiť dve muchy jednou ranou. Po krátkej príprave si môžete vyrobiť cesnakový olej a cesnakovú kašu. Po konzervácii ich môžete využiť na ochutenie hotových jedál.
Cesnakové strúčiky olúpeme. Dbáme na to, aby bol cesnak čerstvý a neobjavil sa na ňom žiadny náznak klíčenia. Cesnak dáme do hrnca a celý ho zalejeme olejom. Podľa chuti pridávame aj vetvičku tymiánu. Začneme zahrievať na maximálnu teplotu 90°C. Pomôcka na zistenie teploty je tá, že keď začne cesnak hnednúť teplota prekročila 90°C. Dávame si na to pozor. Cesnak po čase začne mäknúť.
Ak je cesnak dostatočne mäkký (trvá to približne 40 minút), vyberieme tymián, precedíme olej a prelejeme ho do tmavých fľašiek. Je dôležité, aby sa skladoval v chlade. Takýmto spôsobom sme si vyrobili skvelý a zdravý cesnakový olej, ktorý môžeme použiť do rôznych šalátov. Dodá im vynikajúcu chuť!
A čo s cesnakom? Vytvoríme z neho cesnakovú kašu. Pomocou jemného sitka ho zbavíme pevnejších častí a kašu umiestnime do pohárikov. Poháriky s kašou zalejeme olejom. Takto by nám mala cesnaková kaša vydržať dva týždne.
Ak spravíme viacej kaše, uložíme ju do formičiek na ľad a dáme zmraziť. Potom sa kocky vyberú, presypú sa do iných menších nádobiek, ktorá sú vzduchotesné a znova sa uložia do chladničky. Zamrazené kocky vyberáme podľa potreby. Táto kaša sa dá použiť do rôznych receptov. Najobľúbenejšie sú však recepty s bravčovým, teľacím alebo zajačím mäsom. Mäso ním stačí pred opečením alebo grilovaním pretrieť, čím mu dodá neodolateľnú chuť.