Černicový džem

černicový džemČernice si odvážime. Potom ich vyumývame a vyčistíme. Ak sú černice červavé nasledujúci postup vám ukáže ako sa zbaviť červov.

Černice  ponoríme do vody s prídavkom 20 gramov kuchynskej soli na jeden liter vody. Tento roztok by mal byť zahriaty na teplotu medzi 25 – 30 °C. Necháme ich tam asi jednu hodinu. Larvy tento roztok neznášajú a preto vyplávajú na povrch. Potom ovocie dôkladne umyjeme, aby sme odstránili soľ.

Časť plodov, zvyčajne dávame jednu polovicu, premelieme za studena na ručnom lisovacom mlynčeku alebo ich môžeme prelisovať cez sitko. Tým sa nám odstránia semienka a černicový džem bude jemný.

K získanému pretlaku pridáme ešte časť celých plodov a celú zmes rýchlo privedieme do varu. Mierne varíme, aby sme odparili asi 2/3 z celkového množstva vody určeného na odparenie. Potom pridáme zvyšok černíc a dokončíme zahustenie. K zahustenému džemu prisypávame za stáleho miešania cukor.

Môžeme si vybrať z dvoch druhov malinového džemu:

Sladký, viac zahustený černicový džem

(Obsah cukru asi 60%) Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody a pridávame 0,8 kg cukru a strednú dávku pektínu a 3g kyseliny citrónovej.

Sladký, menej zahustený černicový džem

(Obsah cukru asi 60%) Z 1 kg ovocia odparíme 0,3 litre vody a pridáme 1 kg cukru a strednú dávku pektínu a 3g kyseliny citrónovej. Získame asi 1,7 kg džemu.

Pektínový prípravok môžeme nahradiť zámenou polovičného množstva černíc pretlakom z červených alebo čiernych ríbezlí alebo tretinového množstva malín jablkovým pektínovým výťažkom, ktorý si môžeme pripraviť doma. Ak sme pri druhom návode nepoužili pektín, nepridávame ani kyselinu citrónovú.

Zmes potom prudko zahrievame a stále ju miešame. Spravíme skúšku na rôsotvornú schopnosť. Ak je džem dostatočne tuhý, môžeme napĺňať poháriky.

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodou.

Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *