Brusnice na brusnicový kompót by mali byť jasnočervenej farby, tuhé, nemali by byť scvrknuté, zhnité a nemali by byť plesnivé.
Brusnice najskôr umyjeme v studenej, čistej vode a odstránime všetky nečistoty.
Brusnicový kompót má odlišný charakter ako iné kompóty, pretože tieto plody obsahujú väčšie množstvo špecifických aromatických látok, trieslovín a kyselín. Brusnicový kompót by mal mať hustejšiu konzistenciu a vyšší obsah cukrov. Preto by sme mali pri zaváraní dodržiavať nasledujúci postup.
Na 1 kilogram prebratých brusníc budeme používať 0,60 kg kryštálového cukru. Bobule najskôr podlejeme malým množstvom vody a trochu ich povaríme, kým pustia šťavu. Mierne ich zahustíme za varu po dobu 20 minút.
Potom postupne pridávame cukor, tak aby sme neprerušili var. Keď sa nám všetok cukor rozpustí, pokračujeme vo varení ďalších 10 minút.
Tento kompót, ktorý je podobný džemu sterilizujeme približne 25 minút pri 90 – 95°C.
Brusnice ,1a pol litra ,pol kg cukru ,2dcl vody……zvarim …horuce do fliaš ,obratim vrchnakom nadol HOTOVO ZIADNE STERILIZACIE.mozete pridať hrušky ,škoricovy cukor
Už roky zaváram brusnice v dvoch verziách – prvá je niečo podobné ako tu hore – na spôsob lekváru a pri druhej dám čisté brusnice do pohára, malú lyžičku cukru, jeden klinček, no a ešte si to vylepším malou lyžičkou tuzemského a zalejem vodou. Sterlizujem len 3 minúty. Nikdy sa to nepokazilo a známi tvrdia, že na mäso je to lepšie ako tá džemová verzia.