Brusnicový džem – zjemnený

brusnice v hrnciBrusnice obsahujú veľké množstvá trieslovín, kyselín a pektínových látok, ktoré výslednému džemu dodajú príjemnú pikantnú chuť. Ostrú chuť brusníc zmiernime aj prídavkom iného menej výrazného ovocia v pomere 1:1.

Na prípravu tomto džemu použijeme pekné, farebné, zrelé plody. Nemali by byť prezreté, lebo mäkké brusnice majú horšiu rôsotvornú schopnosť a nedozreté brusnice sú veľmi trpké. Prímesi odstránime z brusníc vyplavením vodou. Potom brusnice odkvapkáme, odvážime.

Na zjemnenie si môžeme vybrať zo štyroch druhov ovocia:

Slivky

(Obsah cukru asi 50%) Slivky vykôstkujeme a pomelieme na mlynčeku. Odvážené odkvapkané brusnice zmiešame s upraveným ovocím. Dávku džemu  varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody. Po zahustení pridáme za stáleho miešania 0,5 kg cukru a asi po 3 minútach skúšame testom na rôsotvornú schopnosť. V tomto prípade nepridávame pektínové prídavky ani kyselinu.

Hrušky

(Obsah cukru asi 50%) Hrušky olúpeme, odstránime z nich jadrá, nakrájame ich (alebo ich vylisujeme mlynčeku) a odvážime. Dieliky ovocia trochu podlejeme vodou (pol deci) a varíme do úplného zmäknutia. Odvážené odkvapkané brusnice zmiešame s upraveným ovocím. Dávku džemu  varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody (okrem prídavku na začiatku varenia). Po zahustení pridáme za stáleho miešania 0,5 kg cukru a asi po 3 minútach skúšame testom na rôsotvornú schopnosť. V tomto prípade nepridávame pektínové prídavky ani kyselinu.

Jablká

(Obsah cukru asi 60%) Jablká olúpeme, odstránime z nich jadrá, nakrájame ich (alebo ich vylisujeme na mlynčeku) a odvážime. Dieliky ovocia trochu podlejeme vodou (pol deci) a varíme do úplného zmäknutia. Odvážené odkvapkané brusnice zmiešame s upraveným ovocím. Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody (okrem prídavku na začiatku varenia). Po zahustení pridáme za stáleho miešania 0,5 kg cukru a asi po 3 minútach skúšame testom na rôsotvornú schopnosť. V tomto prípade nepridávame pektínové prídavky ani kyselinu.

Duly

(Obsah cukru asi 60%) Hrušky olúpeme, odstránime z nich jadrá, nakrájame ich (alebo ich vylisujeme mlynčeku) a odvážime. Dieliky ovocia trochu podlejeme vodou (pol deci) a varíme do úplného zmäknutia. Odvážené odkvapkané brusnice zmiešame s upraveným ovocím. Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody (okrem prídavku na začiatku varenia). Po zahustení pridáme za stáleho miešania 0,5 kg cukru a asi po 3 minútach skúšame testom rôsotvornú schopnosť. V tomto prípade nepridávame pektínové prídavky ani kyselinu.

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodou.

Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *