Blanšírovanie zeleniny a ovocia

zmes zeleninyBlanšírovanie zeleniny a ovocia, čiže predváranie pred mrazením je metóda, pri ktorej sa zabraňuje zhednutiu ovocia a zmene farby zeleniny. Takýmto spôsobom sa upravuje zelenina a niektoré druhy ovocia ako jablká a hrušky. Metóda je vhodná, aj na zabránenie úniku väčšieho množstva vitamínu C.

Pri blanšírovaní potraviny nestratia vitamíny vrátane vitamínu C, ktorý sa vyplavuje veľmi rýchlo. Naopak, niektoré škodlivé látky sú touto technológiou zničené.

Predvarenie je veľmi jednoduché.  Keď voda zovrie, ponoríme do nej pripravenú zeleninu na sitku alebo v ľanovom vrecúšku, a to v množstve 50-100 g na 1 l vody a po 2-3-4 minútach ju sitom vyberáme. Blanšírovanie sa meria od okamihu, keď voda začne znovu vrieť. Pre jednotlivé druhy zeleniny platí rôzny čas predvárania: zelená fazuľka 3-4 minúty, karfiol 2-4 minúty, hrášok 2 minúty, mrkva a ružičkový kel 3 minúty, špenát, biela hlávková kapusta asi 2 minúty, hrušky 2-3 a jablká iba 1 minúta. Dobu procesu treba dodržať, aby zelenina či ovocie príliš nezmäkli. Dôležité je dávať do jednej várky rovnako veľké kúsky, aby boli v rovnakom štádiu spracovania.

Zeleninu alebo ovocie vyberieme sitom a hneď prudko ochladíme ponorením do ľadovej vody. Zachovajú sa tak nielen vitamíny, chuť a vzhľad, ale zabráni sa aj rozmnoženiu mikroorganizmov. Predvarenú a ochladenú zeleninu necháme odkvapkať na site a až potom mrazíme.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *