Kvalitné balenie a skladovanie je veľmi doležité, aby sa nám zachovala najvyššia kvalita sušených potravín. Preto by sme to nemali zanedbávať.
Obal chráni sušené potraviny pred kyslíkom, vlhkosťou, svetlom, mikroorganizmami a škodcami. Keď sme si istý, že je proces sušenia ukončený a potraviny sú vysušené, mali by sme ich okamžite vložiť do obalov a odložiť na skladovacie miesto.
Pri sušení ovocia sa niekedy môže stať, že niektoré kúsky sú viac vlhkejšie ako ostatné. Preto by sme ovocie mali pred dlhodobým uskladnením ešte upraviť tak, že tento nedostatok odstránime. Sušené ovocie vložíme do plastových alebo sklenených pohárikov. Poháriky by mali byť plné do dvoch tretín. Potom poháriky pevne uzavrieme. Raz denne ich poriadne pretrasieme po dobu 2 – 4 dní. To spôsobí, že nadbytočná vlhkosť v niektorých kúskoch bude prenesená a absorbovaná do suchších kúskov. Takto znižujeme pravdepodobnosť kazenia a hnitia. Ak si všimneme, že sa sa veku nachádza zrazená voda, ovocie dáme ešte raz presušiť do sušičky. Tento spôsob robíme len v príprave ovocia, keďže zelenina je po dehydratácii kompletne suchá.
Pri skladovaní je dôležitý výber nádoby, do ktorej potraviny umiestnime . Nádoba by mala byť:
-
Čistá
-
Netoxická
-
Ľahká
-
Jednorazová alebo ľahko recyklovateľná
-
Odolná proti vlhkosti
-
Vzduchotesná
-
Chrániť obsah proti svetlu
-
Ľahko otvárateľná a zatvárateľná
-
Nepriepustná pre plyny a pachy
-
Odolná
Bohužiaľ, máloktoré nádoby na potraviny majú všetky tieto vlastnosti, preto sa snažíme vybrať takú, ktorá ich má čo najviac. Najlepšie nádoby sú sklenené, plastové a kovové. Nikdy nepoužívame nádoby vyrobené z pozinkovanej ocele! Vhodné sú aj uzatvárateľné plastové dózy.
Dobrý spôsob skladovania sušených potravín je umiestniť hermeticky uzavreté plastové vrecká vo vnútri väčšej sklenenej alebo kovovej nádoby s tesným vekom. Tento dvojitý obal má tie výhody, že je relatívne ľahký, umožňuje uložiť rôzne potraviny do jednej nádoby, a chráni ich proti hmyzu a inými škodcami. Pri tomto type uskladnenie by sme nemali kombinovať silne aromatické potraviny ako je cibuľa, kapusta alebo brokolica s ostatnými potravinami, pretože môžu absorbovať pachy.
Skladovanie
Hnednutie je typická zmena, ktorá môže nastať v priebehu skladovania. Ide o komplexnú chemickú reakciu v potravinách medzi cukrami a proteínmi. Iné chemické zmeny, ktoré sa môžu stať v priebehu skladovania zahŕňajú stratu vitamínu C a ďalších živín, všeobecné zmeny vo farbách a zmeny v štruktúre potravín, ktoré vedú k neschopnosti vysušených potravín plne sa dehydratovať. Preto by sme mali dbať na to, kde vysušené potraviny uskladníme.
Ideálny priestor pre skladovanie sušených potravín je chladné, tmavé a suché miesto. Čim je skladovací priestor chladnejší, o to budú mať potraviny dlhšiu životnosť. Tmavé priestory sú ideálne kvôli tomu, že na svetle ovocie a zelenina strácajú farbu a obsah vitamínov A a C. Skladovací priestor môže byť napríklad tmavá, nevykurované skriňa alebo zásuvka. Kovové nádoby majú tú výhodu, že udržujú ich obsah v tme. Tento problém sa dá vyriešiť tak, že na sklené alebo plastové nádoby nalepíme vrstvu látky alebo čierneho plastu, aby sme zabránili prenikaniu svetla do nádoby. Veľa ľudí dokonca skladuje sušené potraviny v chladničke alebo mrazničke, čo tiež udržuje vysokú kvalitu.
Najbežnejší typ znehodnotenia potravín počas skladovania pri izbovej teplote, je množenie plesní. Tie môžu rásť v potravinách, ktoré nie sú úplne suché alebo vtedy, keď sú balené alebo uskladňované vo vlhkých podmienkach. (Pamätajte si: nikdy nejedzte plesnivé potraviny. Niektoré toxické plesne môžu rásť už pri izbovej teplote).
Doba skladovania rôznych druhov ovocia a zeleniny závisí na rôznych faktoroch ako napr. druh potravín, čistenie, faktory vzťahujúce sa k procesu sušenia, konečná vlhkosť usušenej potraviny, balenie sušených potravín, skladovací priestor a pod. Preto je dôležité raz za čas skontrolovať ich kvalitu.