Mrazenie zeleniny má v domácnosti veľký význam. Zeleninu môžeme mať stále k dispozícii, aby sme náš jedálniček mohli obohatiť biologicky hodnotnými, chuťovo cennými a nízkokalorickými potravinami.
Postup mrazenia zeleniny je podobný ako pri mrazení ovocia. Rozdiel je iba v menších odchýlkach, kvôli inému látkovému zloženiu a tvaru zeleniny.
Pred mrazením zeleninu umyjeme, nakrájame a vykrojíme nejedlé časti, prípadne je predvarujeme. Dbáme na to, aby sa už v priebehu úpravy udržala prirodzená farba, chuť, vôňa a výživová hodnota. Ak to dodržíme, zelenina bude po mrazení prispôsobená na priamy konzum alebo na rýchlu prípravu jedál.
Zeleninu pred mrazením predvárame, aby sme zabránili nechceným enzymatickým zmenám, a aby sa zmäkčila jej konzistencia. Prevárame ju v drôtenom košíku asi pri 85°C alebo pri slabom vare. Po vytiahnutí ju ihneď chladíme v studenej vode a dávame do obalov.
Zeleninu na mrazenie dávame do obalov na sucho, čo znamená, že na rozdiel od ovocia nepridávame žiadne prísady. Okrem celých plodov môžeme zmrazovať aj zeleninové pretlaky a šťavy.
Po prípravách zeleninu môžeme dať zmraziť. Mrazenie zeleniny treba urýchliť ešte viac ako u ovocia. Mrazenie sa skončí, len čo sa dosiahne v strede hmoty potravín uskladňovacia teplota -10 až -18°C. Dôležité je, aby sme na začiatku mrazenia ovocie čo najrýchlejšie vychladili na teplotu nižšiu ako -5°C, pretože pri teplotách od 0,5 do -5°C sa vytvoria nebezpečné veľké kryštály, ktoré poškodzujú kvalitu plodov. Pri teplote -18 až -26 °C sa tvoria veľmi malé kryštáliky, ktoré sú zárukou trvanlivosti mrazených potravín. Uskladňovanie potravín treba skončiť v optimálnej lehote pre dané ovocie.
Uschovateľnosť mrazenej zeleniny:
Druh | Mesiace | ||
pri -12°C | pri -18°C | pri -24°C | |
Fazuľkové struky | 2-3 | 8-10 | 12-15 |
Hrášok | 3-4 | 10-12 | 15-18 |
Špargľa | 1-2 | 8-10 | 12-15 |
Kaleráb | 2-3 | 8-10 | 12-15 |
Kel | 2-3 | 10-12 | 15-18 |
Mrkva | 2-3 | 10-12 | 12-15 |
Uhorkové rezy | 1 | 6 | 9 |
Paprika | 1-2 | 6-8 | 10-12 |
Paradajka | 1-2 | 8-10 | 12-18 |
Ružičkový kel | 2-4 | 9-12 | 12-18 |
Špenát | 3-4 | 10-12 | 15-18 |
Huby | 1-2 | 6-10 | 12-15 |
Ovocie | 2-4 | 10-12 | 15-18 |