Huby sa dajú konzervovať viacerými spôsobmi. Medzi najviac obľúbené patria práve mrazenie a sušenie.
Pri zbere húb dbáme na to, aby sme do košíka dávali čisté huby. Odstránime hlinu, mach, ihličie. Ak huby očistíme už v lese, doma ich stačí pretrieť vlhkou handrou.
Najlepšie je, ak sa väčšie huby použijú na sušenie a menšie na mrazenie. Na sušenie potrebujeme sušiace sitá. Huby nakrájame na 3 až 4 milimetrové plátky. Dáme ich na sito a sušíme cez deň na slnku a v noci ich prenesieme dovnútra. Sušenie trvá dva, tri dni. Ak chceme proces sušenia urýchliť, môžeme použiť rúru. V rúre ich sušíme pri teplote 70°C. Po usušení huby vložíme do sklenených pohárikov. Vrchnú vrstvu môžeme posypať čiernym korením. Použijeme handričku a otvor pevne zaviažeme.
Ak chceme huby mraziť, je dobré ich najskôr predvariť, čiže blanšírovať. Vodu zovrieme pridáme polievkovú lyžicu soli a čajovú lyžicu kyseliny citrónovej. Malé huby necháme v celku, väčšie pokrájame a varíme ich 2 minúty. Cez sitko huby precedíme, opláchneme v studenej vode, dáme do nádobiek a necháme zamraziť.