História zavárania v skratke

zavárané uhroky

V nasledujúcich 10 faktoch je v krátkosti opísaná história zavárania.

1.Vynálezca konzervovaných potravín bol francúzsky cukrár Nicolas Appert, ktorý začal v roku 1795 uchovávať potraviny do uzavretých sklenených fliaš.

2. V tom istom roku francúzska armáda ponúkla cenu za vynájdenie tejto metódy. V januári 1810 Appert získal cenu 12.000 frankov.

3. Appertova metóda bola adaptovaná britským vynálezcom Petrom Durandom, ktorý v roku 1810 získal prvý patent na potraviny konzervované v plechovkách.

4. Pôvodne sa zaváraniny otvárali s kladivom a dlátom. Francúzska armáda používala bodáky.

5.  Prvý cínový otvárač vynašiel anglický tvorca chirurgických nástrojov Robert Yates v roku 1855

6.  V súčasnej dobe existuje asi 3000 patentov na otvárače konzerv.

7.  Po prvý krát sa slovo “konzerva” objavilo v Oxfordskom anglickom slovníku v roku 1861.

8.  V roku 1845 zanechal John Franklin v Arktíde konzervu s jedlom. Keď ju takmer o 100 rokov v roku 1939 objavili, bola ešte stále jedlá.

9. Niekoľko členov Franklinovho tímu bolo zabitých otravou olovom v dôsledku konzervovania.

10.Európa produkuje asi 25 miliárd konzerv ročne.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *