Domáca vegeta

domáca vegetaNepáči sa vám, že je kupovaná vegeta  plná chemikálií? Nie ste sám!  Pozrite sa na to, ako sa dá vegeta jednoducho pripraviť u vás doma.

Mnoho gazdiniek pochopilo, že je lepšie, keď si pripravia vegetu vo vlastnej kuchyni. Vyrobenie domácej vegety je rýchle, lacné a hlavne zdravšie.

Na jej výrobu používame koreňovú zeleninu. Kilo mrkvy a petržlenu, pol kila cibule, zeleru a kalerábu a jedna väčšia červená paprika sa rozomelie na mlynčeku a pridá sa soľ. Podľa chuti sa môže pridať aj mrkva, petržlen a cesnak. Takúto zmes rozprestrieme na plechy, dáme na radiátor a necháme sušiť. Aspoň 2,3 krát do dňa by sme ju mali premiešať. Zmes by mala byť vysušená do 5 dní. Aby sme dosiahli maximálne vysušenie, zmes dáme ešte na hodinu do rúry a sušíme pri teplote 40, 50°C.

Potom pridáme za hrsť zelerovej, ligurčekovej a petržlenovej vňate, ktorú sme si predtým nasušili. Ak zmes ešte nie je dostatočne jemná, pomelieme ju ešte raz. Pridáme hubový prášok a kurkumu. Práve kurkuma nám dodá žltkastú farbu obchodnej vegety. Takto poriadne vysušenú domácu vegetu uskladníme v uzatvárateľných pohárikoch. Vydržať by vám mala až tri roky.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *