Už v staroveku vedeli liečitelia o povzbudzujúcich účinkoch častí šípovej ruže. Šípky majú obľubu hlavne pre veľký obsah vitamínu C. Ak chceme, aby sme mali šípky po ruke počas celého roka, musíme si šípky vysušiť.
Pri zbere dbáme na to, aby boli plody zdravé a pevné. Mäkšie už nie sú vhodné na sušenie. Môžeme ich sušiť dvojakým spôsobom – celé alebo ich môžeme rozrezať na polovičky. V tom prípade zo zrelých šípok odstránime stopky. Potom ich rozkrojíme, vyškriabeme zrnká a odstránime chĺpky. Je to pomerne zdĺhavá robota, pri ktorej by nás však mala hriať vidina chutného a zdravého čaju v zimnom období.
Ak sa šípky sušia na plechu v rúre pri teplote 70°C vitamín C sa rýchlo rozkladá. Preto ich najskôr dávame do rúry s teplotou 110 °C na 10 minút. Týmto sa ničia enzýmy, ktoré rozkladajú vitamín C. Ďalej sa teplota znižuje na 70°C. Najprirodzenejšie sušenie je na plechu, ktorý dáme na radiátor. Vtedy sa tiež zachová pomerne veľa vitamínu C. Šípky sa vysušia za 8 -10 dní. Nesmú zhnednúť a spáliť sa. Sušené šípky uchovávame v dobre uzavretej nádobe na chladnom, tmavom a vzdušnom mieste. Zo 100 kg surových šípok dostaneme 40 až 50 kg sušených šípok.
So sušených šípok si môžeme kedykoľvek pripraviť čaj nabitý vitamínom C. Šípky varíme vo vode 10 minút pokiaľ sú v celku a 5 minút pokiaľ sú rozpolené. Na záver čaj ochutíme škoricou, klinčekmi a medom.
1 comment for “Sušenie šípok a príprava chutného čaju”