Ríbezľový sirup môžeme pripraviť z plodov čiernej alebo červenej ríbezle. Najlepšie chutí sirup, ktorý je pripravený z červených ríbezlí s prídavkom 25% čiernych ríbezlí.
Základnou surovinou na prípravu ríbezľového sirupu je ríbezľová šťava, ktorú si vieme vyrobiť dvoma spôsobmi.
1.spôsob: Ríbezle sa drvia a lisujú. Nemôžu sa príliš dlho kvasiť, aby hotová šťava neobsahovala viac ako 0,75 % alkoholu. Ríbezle takto spracovávame pomocou rôznych kuchynských zariadení, ktoré nám prácu uľahčujú tým, že ovocie súčasne drvia a lisujú.
2.spôsob: Druhým spôsobom je parenie ríbezlí. Na parenie ríbezlí je vhodné špeciálne zariadenie – parný odšťavovač. Princípom tohto spôsobu je to, že sa ovocie parou vylúhuje a šťava steká do zbernej nádoby.
Šťavu čírime tak, že ju necháme niekoľko hodín usádzať, pričom hrubý kal sa nám usadí na dne a číru ríbezľovú šťavu opatrne stiahneme alebo šťavu jemne filtrujeme cez handričku.
Množstvo šťavy najskôr odmeriame a potom ju rýchlo zahrejeme na teplotu 90 až 100°C. Pri tomto zahrievaní sa na povrchu vyzrážajú nečistoty vo forme peny. Túto penu odstránime dierkovanou varechou.
Potom pridávame cukor. Na 1 kg ríbezľovej šťavy pridáme 1, 50kg cukru a tak dostaneme 2,50 kg ríbezľového sirupu. Alebo na 1 kg sirupu zmiešame 600 gramov cukru a 400 gramov šťavy.
Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť. Po pridaní cukru už nesmie šťava dlho vrieť. Ak by sme ju nechali vrieť píliš dlho, sirup by dostal nepríjemnú varnú chuť, ktorá znižuje jeho výslednú kvalitu.
Tento druh višňového sirupu môžeme ešte za tepla (približne 75°C) plniť do fliaš a uzatvoriť ich vyvarenými zátkami. Potom ich otočíme hore dnom, aby sme vysterilizovali aj zátku a vzduch, ktorý sa dostal do fľaše.
Ríbezľový sirup je kyslejší a má výraznú ríbezľovú chuť. Sirup, ktorý je pripravený len z čiernych ríbezlí sa vyznačuje nezvyklou chuťou, ale z hľadiska obsahu vitamínu C a iných látok je veľmi hodnotný.