Na čerešňový sirup používame tmavé, čierne druhy čerešní.
Základnou surovinou, ktorá sa používa na prípravu čerešňového sirupu je čerešňového šťava. ktorú si vieme vyrobiť dvoma spôsobmi.
1.spôsob: Čerešne sa drvia a lisujú. Nemôžu sa príliš dlho kvasiť, aby hotová šťava neobsahovala viac ako 0,75 % alkoholu. Čerešne takto spracovávame pomocou rôznych kuchynských zariadení, ktoré nám prácu uľahčujú tým, že ovocie súčasne drvia a lisujú.
2.spôsob: Druhým spôsobom je parenie čerešní. Na parenie čerešní je vhodné špeciálne zariadenie – parný odšťavovač. Princípom tohto spôsobu je to, že sa ovocie parou vylúhuje a šťava steká do zbernej nádoby.
Šťavu čírime tak, že ju necháme niekoľko hodín usádzať, pričom hrubý kal sa nám usadí na dne a číru čerešňovú šťavu opatrne stiahneme alebo šťavu jemne filtrujeme cez handričku.
Množstvo šťavy najskôr odmeriame a potom ju rýchlo zahrejeme na teplotu 90 až 100°C. Pri tomto zahrievaní sa na povrchu vyzrážajú nečistoty vo forme peny. Túto penu odstránime dierkovanou varechou.
Potom pridávame cukor. Čerešne obsahujú málo kyselín, preto by sme ho mali pridať menej cukru.
Na 1 kg jahodovej šťavy pridáme 900 gramov cukru a tak dostaneme 1,90 kg čerešňového sirupu. Alebo na 1 kg sirupu zmiešame 480 gramov cukru a 520 gramov šťavy.
Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť. Po pridaní cukru už nesmie šťava dlho vrieť. Ak by sme ju nechali vrieť píliš dlho, sirup by dostal nepríjemnú varnú chuť, ktorá znižuje jeho výslednú kvalitu.
Po rozpustení cukru pridávame 10 gramov kyseliny citrónovej na 1 kg sirupu. Obsah kyselín v šťave je rozhodujúci pri výslednej kvalite sirupu.
Čerešňový sirup obsahuje nižšie percento sušiny a cukru a tak nie je dostatočne konzervovaný a môže sa nám ľahko pokaziť kvasením. Sirup musíme sterilizovať tak, že ho pri teplote 80 až 85°C plníme do riadne poumývaných fliaš v horúcej vode. Potom fľašky otočíme hore dnom, aby sme vysterilizovali aj zátku a vzduch, ktorý sa dostal do fľaše. Približne po 20 minútach ich schladíme.
Tento čerešňový sirup je kyslejší a má výraznú čerešňovú chuť. Chuť sirupu podstatne zlepšíme, ak ho pomiešame s višňovým sirupom v pomere 1:1.
Na kg jahodovej šťavy pridáme 900 g cukru, dostaneme 1,9 kg čerešňového sirupu. Treba opraviť, predsa z jahodovej šťavy nevyrobíte čerešňový sirup.