Medvedí cesnak v olivovom oleji a jablčnom octe

medvedí cesnakMedvedí cesnak je jedna z prvých bylín, ktoré nám začínajú kvitnúť na jar. Je to veľmi obľúbená surovina, ktorá sa môže využívať naozaj všestranne. Rastie v lesoch v marci a apríly. Má charakteristickú vôňu. Avšak chuť medvedieho cesnaku je oveľa jemnejšia ako toho klasického.

Pri zbere si však musíme dávať pozor, pretože medvedí cesnak je veľmi podobný konvalinke, ktorá rastie v rovnakom období. Konvalinka je silne toxická bylina, ktorá spôsobuje otravu. Intoxikovať sa môžeme aj vypitím vody z pohára, v ktorom boli konvalinky. Takže si musíme dávať veľký pozor a dôkladne si naštudovať rozdiel medzi konvalinkou a medvedím cesnakom.

Ak si chceme cesnak zakonzervovať môžeme použiť najtradičnejší spôsob – medvedí cesnak v olivovom oleji. Príprava je veľmi jednoduchá. Na 500 gramov cesnaku budeme potrebovať asi 500 ml oleja a 1 čajovú lyžičku soli. Po zbere cesnak poriadne umyjeme vo vode. Uistíme sa, že listy sú čisté a úplne suché. Pridáme ich do robota alebo mixéra s olejom a soľou a poriadne zmes pomixujeme. Cesnak s olejom plníme do sklenených pohárikov. Po naplnení pridáme na vrch ešte vrstvu oleja, aby sme zabránili rastu baktérií. Poriadne uzavrieme a uskladňujeme v chladničke. Cesnak nám, ale dlho nevydrží.

Najlepší spôsob, ako si ho uchovávať na dlhšiu dobu, je zmraziť túto zmes v malých dávkach alebo v zásobníkoch na ľad. Potom tieto kocky môžeme presypať do uzatvárateľného sáčku, aby sa nám počas roka ľahšie vyberali. Nakladaní medvedí cesnak v olivovom oleji je skvelý do omáčok, polievok a k dusenému mäsu.

Z medvedieho cesnaku v oleji si môžeme vyrobiť aj veľmi chutné domáce maslo. Budeme potrebovať 100g soleného organického masla, 2 lyžice cesnaku v oleji, vyžmýchanú citrónovú šťavu a trochu nastrúhanej citrónovej kôry. Z masla si urobíme krém, pridáme cesnak s olejom, potom citrónovú šťavu a kôru. Zmes vložíme do papiera na pečenie alebo iného papiera, ktorý je odolný voči tuku. Maslo uchovávame v chladničke. Postupne nám stvrdne. Táto pochúťka môže byť podávaná s grilovaným mäsom alebo rybami. Veľmi sa hodí aj ako nátierka na chleba.

Ďalším skvelým spôsob ako konzervovať cesnak je naložiť ho do jablčného octu. Čerstvo nazbieraný medvedí cesnak rozdrvíme a pridáme ho do fľaše jablčného octu. Vydrží nám až 6 týždňov. Tento spôsob je skvelý na ochutenie šalátových dressingov.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *