Sušenie zeleru je veľmi praktická záležitosť. Zeler je veľmi dôležitou potravinou, ktorá sa spolu s mrkvou a cibuľkou pridávajú do polievok alebo slaných jedál a dodávajú im jedinečnú chuť. Keď potrebujete kúsok čerstvého zeleru a nemáte ho akurát po ruke, môžete použiť sušený.
Sušený zeler nemôžete používať tak ako ste zvyknutý napríklad do šalátov, ale hodí sa na všetky varené jedlá, ktoré potrebujú príchuť zeleru.
Zeler najskôr umyjeme a odstránime spodnú a vrchnú časť s listami. Listy sú vhodné do polievok. Môžeme ich tiež vysušiť. Zelerové stonky pokrájame na tretiny. Necháme zovrieť vodu a zeler v nej blanšírujeme 1 minútu. Blanšírovanie je dôležité, lebo si zeler uchová jeho peknú zelenú farbu aj po usušení. Po blanšírovaní vložíme ihneď zeler do ľadovej vody, aby sa nám neprevaril. Po vychladnutí ho nakrájame na pol centimetrové kolieska.
Vychladený nakrájaný zeler vkladáme do zásobníkov sušičky tak, aby sa kúsky nedotýkali. Zeler sušíme pri teplote okolo 50°C. Usušený zeler môže byť buď kožovitý alebo chrumkavý. Sušenie bude trvať 6 – 10 hodín. Čas závisí od vlhkosti vzduchu a veľkosť plátkov. Keď je zeler dôkladne vysušený, vyberieme ho zo sušičky a necháme ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Až potom ho dávame do skladovacích nádob. Z 1 kg čerstvého zeleru získavame asi 0,13 kg sušeného. Sušený zeler skladujeme v suchej a tmavej miestnosti. Ak by sme ho skladovali na slnku, stratil by farbu a vitamíny.
Keď chceme zeler sušiť v rúre, v príprave postupujeme rovnako. Veľa rúr sa nedá nadstaviť na menej ako 65°C, preto musíme nechať pootvorené dvierka. Tento spôsob sušenia v rúre je veľmi energeticky náročný, preto doporučujeme používať sušičky na ovocie a zeleninu.