Na sušenie hrušiek používame odrody s pevnou dužinou a malou časťou so semiačkami. Hrušky najskôr poumývame. Pokrájame ich na štvrtky, odstraňujeme z nich jadrovník.
Pokrájame ich na tenšie kúsky, ktoré dáme do vody, do ktorej sme pridali 10 gramov kyseliny vínnej – na 1 liter vody. Tento roztok ich ochráni pred zhnednutím. Aby nám hrušky pred sušením trochu zmäkli, obaríme ich vriacou vodou.
Sušenie hrušiek v rúre alebo sušičke
Keď hrušky sušíme v rúre alebo sušičke, najprv udržujeme teplotu 75-85°C. Pri konci sušenia teplotu znižujeme na maximálne 65°C. Sušenie by malo trvať maximálne 5 hodín.
Sušenie hrušiek na slnku
Hruškové rezy uložíme do rámov a zakryjeme ich tenkou gázou, aby sme ich ochránili pred hmyzom. Sušíme ich najskôr 2 až 3 dni a potom ich 2 až 3 dni dosúšame vo vetraných miestnostiach v tieni.
Vysušené hrušky dávame do suchej miestnosti, pretože sú náchylné na prijímanie vlhkosti. Môžeme ich uložiť aj do niekoľkých igelitových vreciek. Zo 100 kg čerstvých hrušiek dostaneme 10 kg sušených hrušiek.