Plody na sušenie jabĺk musíme najskôr pokrájať na tenké kolieska s hrúbkou okolo 9-10 mm. Môžeme ich pokrájať aj na rezy. Na sušenie nepoužívame jadrovník, takže ho musíme vyrezať.
Lúpeme iba jablká s hrubou šupou, s tenkou nemusíme. Jablká po nakrájaní dáme do vody, do ktorej sme rozpustili kyselinu vínnu – 10 gramov na liter vody. Tento roztok chráni jablká pred zhnednutím. Nakrájané jablká obaríme horúcou vodou a potom ich rýchlo schladíme a dávame ich sušiť.
Sušenie jabĺk v rúre alebo sušičke
Keď jablká sušíme v rúre alebo sušičke, najprv udržujeme teplotu 105°C. Pri konci sušenia teplotu znižujeme na 45°C. Sušenie by malo trvať maximálne 5 hodín.
Sušenie jabĺk na slnku
Na slnku sušíme letné odrody jabĺk, lebo slnko v tomto období býva najsilnejšie. Jablkové rezy uložíme do rámov a zakryjeme ich tenkou gázou, aby sme ich ochránili pred hmyzom. Sušíme ich 5-6 dní. Ak sušíme jablká nakrájané na kolieska, môžeme ich sušiť aj navlečené na drevené tyčky.
Vysušené jablká ukladáme do suchej miestnosti, pretože sú náchylné na prijímanie vlhkosti. Ukladáme ich do niekoľkých igelitových vreciek. Zo 100 kg jabĺk dostaneme 10 kg sušených jabĺk.