Keď pripravujeme roládu z pliecka, používame okrem lopatky aj ramennú kosť. Najskôr mäso nasucho nasolíme soliacou zmesou. Pliecko v nej nechávame pôsobiť po dobu 14 dní. Zmes na jeden kilogram mäsa získame pomiešaním 2 gramov sanitry na zachovanie peknej farby, 2 gramov cukru a 70 gramov soli.
Po nasolení mäso umyjeme namáčaním do vlažnej vody, aby sme ho zbavili soli. Pliecko formujeme tak, že zhrnieme protiľahlé konce vykostenej časti k sebe. Konce sa musia opierať o seba. Celá roláda by sa mala podobať na vreteno. Potom ju silno zviažeme špagátom, ktorý ukladáme jeden od druhého vo vzdialenosti asi 2 cm.
Pliecko údime pri teplote 40 až 60 °C 6 hodín. Vyúdenú roládu varíme vo vode, ktorá nemá viac ako 90°C po dobu 1 – 2 hodiny. Varená vyúdená roláda z pliecka nám vydrží 2 týždne, pokiaľ ju budeme skladovať v dobre vetranom priestore.