Údená krkovička

údená krkovičkaÚdená krkovička je tradičným zabíjačkovým výrobkom. Krkovičku musíme najskôr opatrne vykostiť, aby sa svalovina nepoškodila. Získané mäso sformujeme do pekného a pravidelného tvaru a nasolíme.

Solíme ho soliacou zmesou, ktorú na jeden kilogram mäsa získame zmiešaním 2 gramov sanitry na zachovanie peknej farby, 2 gramov cukru a 70 gramov soli. Ak nechceme používať sanitru, môžeme ju nahradiť aj rýchlosoľou. Takto ju necháme 4 dni odstáť.

Potom krkovičku vložíme do soliaceho roztoku a necháme odstáť ďalšie 4 dni. Tento roztok pripravíme zo 180 gramov soli na 1 liter vody. Krkovičku potom opláchneme vo vlažnej vode. Upevníme ju očkom zo špagátu a dáme ju údiť.

Krkovička by sa mala údiť pri teplote 25°C približne 2 dni. Keď je povrch pekne vyfarbený hnedočervenou farbou prestávame s údením. Krkovičku uskladňujeme na  vetranom mieste. Dobre vyúdená a nasolená nám vydrží 3 – 4 mesiace.

Ak chceme krkovičku uvariť, solíme ju rovnakým spôsob, ale údime ju na 40 až 50 °C po dobu 6 hodín. Varíme ju vo veľmi miernom vare 1 až 1,5 hodiny. Varená údená krkovička vydrží 15 dní.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *