Údené pliecko by nám pri správnom postupe malo vydržať 3 mesiace. Aby sme ho správne zakonzervovali postupujeme nasledovne.
Pri zabíjačke pripravíme pliecko a opatrne z neho vyberieme lopatku. Časť s mäsom vyformujeme do tvaru vajíčka.
Pliecko dobre ponatierame soliacou zmesou. Zmes na jeden kilogram mäsa získame zmiešaním 2 gramov sanitry na zachovanie peknej farby, 2 gramov cukru a 70 gramov soli. Ak nechceme používať sanitru, môžeme ju nahradiť aj rýchlosoľou.
Nasolené pliecko uložíme do nádoby alebo hrnca a zasypeme ho soľou. Necháme pôsobiť dva týždne. Potom ho vytiahneme a preložíme do slaného roztoku. Roztok pripravíme zo 180 gramov soli na 1 liter vody. Necháme odstáť jeden týždeň. Potom ho vyberieme a namočíme na 2 až 3 dni do čistej studenej vody. Zníži sa nám obsah soli. Upravíme konečnú chuť a mäso zmäkne. Pliecko umyjeme a dáme ju údiť. Pliecko údime pri teplote dymu 30°C po dobu 2 dní. Pliecko nám chytí peknú červenkasto hnedú farbu.