Mrazenie paradajok

mrazenie paradajok - pretlakV domácich podmienkach pri niektorých druhov mrazenej zeleniny sa nemôžeme vyhnúť veľkej kryštalizácii kvapalného obsahu celých plodov. Tým sa tieto plody znehodnocujú. Medzi ne patria aj paradajky. Mali by sme ich mraziť radšej vo forme pretlakov alebo štiav.

Mrazenie rozvarených paradajok

Na mrazenie používame úplne zrelé, ale tvrdé červené paradajky. Olúpeme ich tak, že ich najskôr pár krát ponoríme na okamih do vriacej vody a vzápätí ich vychladíme v studenej vode. Takýmto spôsobom nám pôjde šupka rýchlo dolu.

Olúpané plody rozštvrtíme a dáme ich variť po dobu 10 – 20 minút, kým sa nám poriadne nerozvaria. Hmotu vychladíme a plníme ju do nepriepustných nádob. Po uzatvorení rýchlo mrazíme.

Mrazená paradajková šťava

Paradajky olúpeme rovnakým spôsobom ako sme uviedli pri rozvarených paradajkách. Rozvaríme ich a horúcu hmotu vylisujeme alebo pretlačíme cez sitko. Na jeden liter získanej šťavy pridávame aj 1 kávovú lyžičku soli. Šťavu necháme úplne vychladnúť a plníme ju do úplne nepriepustných téglikov, dóz alebo saklíkov. Po uzatvorení ich ihneď mrazíme.

Ak sme dodržiavali všetky postupy, paradajky by nám mali v mrazničke vydržať 1-2 mesiace pri -12°C, 8-10 mesiacov pri  -18°C a 12-18 mesiacov pri -24°C.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *