Na mrazenie papriky sú vhodné iba zelené alebo červené odrody. Na domáce mrazenie sú vhodné buď rezy alebo polovičky paprík. Paprika by nemala byť štipľavá a mala by byť hrubostenná.
Papriku by sme mali mraziť tesne po zbere. Ak to nie je možné, dáme ju pred zmrazením do chladničky.
Papriky umyjeme odstránime jadrá a nakrájame ich na priečne alebo pozdĺžne rezy (pol až jeden centimeter), alebo ich pozdĺžnym rezom môžeme rozrezať na polovičky.
Paprikové rezy predvárame 3 až 4 minúty. Počítanie času sa začína akonáhle umiestnime papriku do vriacej vody. Na blanšírovanie papriky môžeme používať tú istú vodu až 5 krát. Niekedy prilejeme ďalšiu horúcu vodu z kohútika, aby mala hladina vody požadovanú výšku.
Po rýchlom vychladnutí a odkvapkaní plníme papriku do nádob alebo vreciek.
Ak sme dodržiavali všetky postupy, paprika by nám mala v mrazničke vydržať 1-2 mesiace pri -12°C, 6-8 mesiacov pri -18°C a 10-12 mesiacov pri -24°C.