Na mrazenie mrkvy používame pekné vyfarbené sýtočervené plody s malou strednou žltou časťou. Mali by byť jemnej konzistencie, sladkej chuti, bez iných príchutí. Nepoužívame starú a poškodenú mrkvu.
Mrkvu by sme mali mraziť tesne po zbere. Ak to nie je možné, dáme ju pred zmrazením do chladničky.
Mrkvu umyjeme, očistíme a nakrájame na pásy alebo rezance s hranou 5 – 6 mm. Odrody mrkvy, ktoré sú tenké a krátke môžeme mraziť aj bez krájania. Pokrájanú mrkvu na väčšie pásiky predvárame vo vriacej vode 3 minúty, na tenké rezy 2 minúty a celú mrkvu 5 minút. Počítanie času sa začína akonáhle umiestnime mrkvu do vriacej vody. Na blanšírovanie mrkvy môžeme používať tú istú vodu až 5 krát. Niekedy prilejeme ďalšiu horúcu vodu z kohútika, aby mala hladina vody požadovanú výšku.
Po rýchlom vychladnutí (môžeme pridať aj kúsky ľadu) a odkvapkaní plníme mrkvu do nádob alebo vreciek. V obaloch nechávame 1 cm vzduchovú medzeru. Keď balíme celú mrkvu nemusíme nechávať medzeru.
Ak sme dodržiavali všetky postupy, mrkva by nám mala v mrazničke vydržať 2-3 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.