Na mrazenie kelu sú vhodné stredne veľké a kompaktné hlávky. Nadbytočné obalové listy odstránime. Odstraňujeme aj hlúbik. Na mrazenie používame iba strednú jemnú časť kelu, ktorú rozkrájame na tenké rezance.
Všetky druhy zeleniny obsahujú enzýmy a baktérie, ktoré v priebehu času pri mrazení ničia živiny a menia farbu, chuť a textúru potravín. Kel vyžaduje krátku tepelnú úpravu, tzv blanšírovanie vo vriacej vode, aby sme zničili tieto enzýmy pred zmrazením. Kel predvárame vo vriacej vode len 1,5 minúty. Dĺžka je len tak dlho, aby sa zastavilo pôsobenie enzýmov a zabili sa baktérie.
Potom ho hneď vychladíme v studenej vode a chladíme ho približne minútu a pol. Odkvapkáme ho, naplníme ho do nádob alebo vreciek. Kel by nemal byť kompaktne natlačený. Nechávame 2 cm vzduchovú medzeru.
Ak sme dodržiavali všetky postupy, kel by nám mal v mrazničke vydržať 2-3 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.
Podobným spôsobom môžeme mraziť aj ružičkový kel. Vtedy mrazíme malé, ešte nerozvinuté, zelené a celé ružičky a blanšírujeme ich 4 minúty.