Uhorkové rezy sa pripravujú z väčších uhoriek, ktoré sa už nehodia na nakladenie, keď sú celé. Najskôr uhorky umyjeme a odrežeme konce. Potom ich pozdĺžne prerežeme na polovicu. Semiačka lyžičkou odstránime a pokrájame na 2 až 3 cm hrubé rezy.
Rezy dáme do poháriku (zvyčajne litrového) a pridáme aj 1 bobkový list, 3 zrnká čierneho korenia, 3 zrnká nového korenia, vetvičku kôpru, 3 kolieska cibule a lyžičku horčicového korenia.
Príprava nálevu je dôležitá, lebo mení výslednú chuť uhoriek. Nálev pripravíme z 1 litra vody, 7 a pol deci 8% octu, 20 gramov soli a 70 g cukru. Najprv odmeriame dávku vody a necháme ju zovrieť. Potom pridáme cukor a soľ, necháme ich rozpustiť. Nálev dôkladne premiešame a na záver prilejeme ocot.
Uhorky zalievame horúcim nálevom, ktorý má minimálne 80°C a tak, aby od okraja ostal 1,5 – 2 cm vzduchový priestor. Touto teplotou sa zahreje obsah aj poháriky na približne 40°C. Preto môžeme poháriky ihneď ponoriť do teplej vody (asi 70 °C) na sterilizáciu. Litrové fľaše sterilizujeme 35 minút pri teplote 90 – 95 °C. Po sterilizácii vyberieme poháriky a poukladáme na suché miesto, aby čo najrýchlejšie vychladli. Sterilizované uhorky majú zmenenú žlto – zelenú farbu. Skontrolujeme viečka a ukladáme ich na chladné a tmavé miesto. Ak zistíme, že niektoré viečka dobre netesnia, snažíme sa tieto uhorky skonzumovať ako prvé.