Veľmi obľúbeným výrobkom sú tzv. rýchlokvasené uhorky. Majú krátky čas prípravy a osviežujúcu kyslastú chuť. Sú vhodné ako príloha k jedlám, ale sú dobré aj na samostatnú konzumáciu v období letných horúčav. Zvyčajne sa pripravujú na začiatku sezóny.
Uhorky poriadne poumývame a odstopkujeme. Umiestnime ich do 5 litrových pohárov. Môžeme použiť aj drevené alebo kamenné nádoby. Pridáme horčicové semeno, 5 – 6 súkvetí kôpru, 3 zrnká čierneho a voňavého korenia. Môžeme pridať podľa chuti aj bobkový list. Uhorky zalejeme nálevom, ktorý pripravíme z 1 litra 8% octu, 4 litre vody, 200 gramov soli. Povrch uhoriek zaťažíme, aby boli stále ponorené v náleve. Takto sa vytvoria priaznivé podmienky pre rast baktérií na mliečne kvasenie. Tieto baktérie pri najvhodnejšej teplote 25 – 30 °C prekvasia.
V priaznivých podmienkach sú uhorky už na tretí deň vhodné na konzumáciu.
Prečo dávate do rýchlokvasených uhoriek ocot.Ten tam absolutne nepatrí.Skúste to takto.Do 4-litrového pohára dajte na spodok veľa čerstvého kopru,niekoľko rozrezaných strúčikov cesnáku,cibuľu na kolieska/stačí jedná stredná/ a naložte uhorky až povrch.Pripravte si uhorky takto: odrežte konce a narežte ich z jednej aj z druhe strany do polovice.Zalejte uhorky studenou vodou,pridajte 5 čajových lyžičiek soli /kopcom/a na vrch položte suchy chlieb, tak aby ste mohlo položiť víčko.Nechajte kvasiť na teplom mieste-balkon-3-4 dní. Sú úžasne.