Sterilizovaná cvikla sa často podáva ako príloha k rôznym jedlám. Na sterilizovanie je vhodná cvikla bez bielych drevnatých pruhov a so sýtočervenou dužinou.
Dôkladne umytú cviklu najskôr varíme, až kým nám nezmäkne. Potom ju olúpeme. Nakrájame ju na pol až jeden cm hrubé kolieska. Potom cviklu ukladáme do pohárikov. Na dochutenie pridáme rascu, fenikel, aníz. Použiť môžeme aj klinčeky, čierne korenie. Najčastejšie sa pridáva chren, ktorý je postrúhaný alebo nakrájaný na drobné kúsky.
Pripravíme si 2% octový nálev. Pripravíme ho z 3 litrov vody, 1 litra 8% octu. 40 gramov soli a 35 g cukru. Najprv odmeriame dávku vody a necháme ju zovrieť. Potom pridáme 35 gramov cukru (na jeden liter nálevu) a 40 gramov soli (na jeden liter nálevu). Necháme ich rozpustiť. Nálev dôkladne premiešame.
Litrové fľaše sterilizujeme 25 minút pri teplote 90 °C. Po sterilizácii vyberieme poháriky a poukladáme na suché miesto, aby čo najrýchlejšie vychladli. Skontrolujeme viečka a ukladáme ich na chladné a tmavé miesto. Ak zistíme, že niektoré viečka dobre netesnia, snažíme sa túto cviklu skonzumovať ako prvú.