Kapia v oleji

kápia v olejiNamiesto kapie môžeme použiť aj rajčiakovú papriku. Ako náhradu môžeme použiť aj odrodu cecejskej svetlej.

Papriku umyjeme, odrežeme jadrovník a rozrežeme na polovice. Keď je paprika veľmi veľká, môžeme ju aj rozštvrtiť. Pred naplnením do fliaš musíme papriku blanšírovať – predvárať 3 – 5 minút vo vode s teplotou 80 až 90 °C.

Papriku schladíme a plníme ju do fliaš tak, aby sa jej čo najviac zmestilo. Na ochutenie pridáme cibuľku, bobkový list a čierne korenie. Do litrovej fľaše dávame  pol cibule, 1 až 2 kusy bobkového listu a ¼ kávovej lyžičky čierneho korenia. Na dno litrovej fľaše dávame jednu polievkovú lyžičku stolového oleja (do 2l dve lyžičky).

Poukladanú papriku zalejeme nálevom, ktorý sme si pripravili nasledovným postupom. Množstvo na jeden liter nálevu pripravíme z 0,75 litra vody, 0,25 litra 8% octu, 20 gramov soli a 60 g cukru. Najprv odmeriame dávku vody a necháme ju zovrieť. Potom pridáme cukor a soľ, necháme ich rozpustiť. Nálev dôkladne premiešame a na záver prilejeme ocot.

Papriku zalievame horúcim nálevom, ktorý má minimálne 80°C a tak, aby od okraja ostal 1,5 – 2 cm vzduchový priestor. Touto teplotou sa zahreje obsah aj poháriky na približne 40°C. Preto môžeme poháriky ihneď ponoriť do teplej vody (asi 70 °C) na sterilizáciu. Litrové fľaše sterilizujeme 20 minút (dvojlitrové 25 – 30 minút) pri teplote 85 °C. Stúpanie teploty na 85°C má trvať približne 20 – 25 minút. Po sterilizácii vyberieme poháriky a poukladáme na suché miesto, aby čo najrýchlejšie vychladli. Skontrolujeme viečka a ukladáme ich na chladné a tmavé miesto. Ak zistíme, že niektoré viečka dobre netesnia, snažíme sa tieto papriky skonzumovať ako prvé.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *