Slivkový džem

tmavý slivkový džemNa slivkový džem používame zrelé slivky s jemnou šupkou a s dobre oddeliteľnou dužinou. Ak je šupka veľmi kožovitá môžeme ju olúpať rukou po ponorení plodov do vriacej vody.

Do džemu s nelúpaných sliviek je lepšie, ak sa nejaká časť sliviek nahradí za pretlak. Ten sa môže vyrobiť z prezretých sliviek. Alebo môžeme časť sliviek premlieť na mlynčeku.

Slivky očistíme, rozpolíme a vykôstkujeme. Z časti môžeme vyrobiť pretlak, do ktorého pridáme celé kusy a zahusťujeme. Ak sa džem pripravuje bez pretlaku, podlejeme plody menším množstvom vody (asi pol deci). Časť plodov pridáme až na záver súčasne s pektínom. Džem doplníme cukrom a prudko varíme za stáleho miešania. Keď nám začne hustnúť urobíme test rôsolotvornej schopnosti. Pri slivkovom džeme si môžeme vybrať z nasledujúcich troch druhov.

Sladký, viac zahustený džem

(Obsah cukru asi 60%) Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody a pridávame 0,8 kg cukru. Pridáme aj vyššiu dávku pektínu a 3g kyseliny citrónovej na 1kg ovocia.

Menej sladký, viac zahustený džem

(Obsah cukru asi 50%) Dávku džemu  varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody a pridáme 0,5 kg cukru. Pridáme aj stredne veľkú dávku pektínu a 1-2 gramy kyseliny citrónovej.

Sladký, menej zahustený džem

(Obsah cukru asi 60%) Z 1 kg ovocia odparíme 0,3 litre vody (okrem prídavku na začiatku varenia) a pridáme 1 kg cukru.  Pridáme aj vyššiu dávku pektínu a 3g kyseliny citrónovej na 1kg ovocia.

  • Ak chceme zvýrazniť vôňu sliviek v džeme, necháme v plátennom vrecku variť aj niekoľko rozdrvených jadier počas zahusťovania.

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodu.

Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov. Ak nechcete pri výrobe džemov používať zakúpený pektín, pozrite si článok o tom, ako si môžete vyrobiť domáci prírodný pektín. 

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *