Na slivkový džem používame zrelé slivky s jemnou šupkou a s dobre oddeliteľnou dužinou. Ak je šupka veľmi kožovitá môžeme ju olúpať rukou po ponorení plodov do vriacej vody.
Do džemu s nelúpaných sliviek je lepšie, ak sa nejaká časť sliviek nahradí za pretlak. Ten sa môže vyrobiť z prezretých sliviek. Alebo môžeme časť sliviek premlieť na mlynčeku.
Slivky očistíme, rozpolíme a vykôstkujeme. Z časti môžeme vyrobiť pretlak, do ktorého pridáme celé kusy a zahusťujeme. Ak sa džem pripravuje bez pretlaku, podlejeme plody menším množstvom vody (asi pol deci). Časť plodov pridáme až na záver súčasne s pektínom. Džem doplníme cukrom a prudko varíme za stáleho miešania. Keď nám začne hustnúť urobíme test rôsolotvornej schopnosti. Pri slivkovom džeme si môžeme vybrať z nasledujúcich troch druhov.
Sladký, viac zahustený džem
(Obsah cukru asi 60%) Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody a pridávame 0,8 kg cukru. Pridáme aj vyššiu dávku pektínu a 3g kyseliny citrónovej na 1kg ovocia.
Menej sladký, viac zahustený džem
(Obsah cukru asi 50%) Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody a pridáme 0,5 kg cukru. Pridáme aj stredne veľkú dávku pektínu a 1-2 gramy kyseliny citrónovej.
Sladký, menej zahustený džem
(Obsah cukru asi 60%) Z 1 kg ovocia odparíme 0,3 litre vody (okrem prídavku na začiatku varenia) a pridáme 1 kg cukru. Pridáme aj vyššiu dávku pektínu a 3g kyseliny citrónovej na 1kg ovocia.
-
Ak chceme zvýrazniť vôňu sliviek v džeme, necháme v plátennom vrecku variť aj niekoľko rozdrvených jadier počas zahusťovania.
Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodu.
Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov. Ak nechcete pri výrobe džemov používať zakúpený pektín, pozrite si článok o tom, ako si môžete vyrobiť domáci prírodný pektín.