Brusnicový džem – bez pektínu

brusnicový džemNa prípravu tomto džemu použijeme pekné, farebné, zrelé plody. Nemali by byť prezreté, lebo mäkké brusnice majú horšiu rôsotvornú schopnosť a nedozreté brusnice sú veľmi trpké.

Brusnice obsahujú veľké množstvá trieslovín, kyselín a pektínových látok, ktoré výslednému džemu dodajú príjemnú pikantnú chuť.

Táto výrazná ostrá chuť sa prejaví najmä pri ich príprave – závisí od druhu džemu.

Sladký, viac zahustený džem – stredná ostrá chuť

(Obsah cukru asi 60%) Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody a pridávame 0,8 kg cukru. Nepridávame pektínové prídavky ani kyselinu.

Menej sladký, viac zahustený džem – silná ostrá chuť

(Obsah cukru asi 50%) Dávku džemu  varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody a pridáme 0,5 kg cukru. Nepridávame pektínové prídavky ani kyselinu.

Sladký, menej zahustený džem – slabá ostrá chuť

(Obsah cukru asi 60%) Z 1 kg ovocia odparíme 0,3 litre vody (okrem prídavku na začiatku varenia) a pridáme 1 kg cukru.  Nepridávame pektínové prídavky ani kyselinu.

Prímesi odstránime z brusníc vyplavením vodou. Potom brusnice odkvapkáme, odvážime. Varíme ich jemne podliate vodou. Po zmäknutí a zahustení pridáme za stáleho miešania cukor a asi po 3 minútach skúšame test na rôsotvornú schopnosť.

Ostrú chuť brusníc môžeme zmierniť aj prídavkom iného menej výrazného ovocia v pomere 1:1. Tak získame zjemnený brusnicový džem.

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodou.

Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *