Z ovocia chudobného na pektín sa môže pripraviť tuhý džem iba doplnením pektínových látok.
Pektínové látky sa nachádzajú v ovocí v rozličnom množstve, ktoré závisí od druhu ovocia a od stupňa jeho zrelosti (viac sa dočítate na tejto stránke). Ak je ich v ovocí nedostatok, musíme ich doplniť hotovými prípravkami.
Špeciálny pektínový prípravok z jabĺk si môžeme pripraviť doma a bez použitia chémie. Pripravíme ho nasledujúcim spôsobom. Nezrelé prípadne opadané jablká umyjeme a so šupkou aj jadrami ich rozkrojíme na osminky. Dieliky podlejeme vodou (asi 1/3 litra na každý kilogram ovocia ). Vložíme ich do uzavretej nádoby a rýchlo privedieme do varu. Za mierneho zahrievania ich varíme 40 minút. Teplú šťavu precedíme do dôkladne umytých vopred nahriatych pohárikov, ktoré vzduchotesne uzavrieme. Poháriky sterilizujeme približne 5 minút vo vriacom vodnom kúpeli. Kúpeľ potom schladzujeme studenou vodou. Tento domáci pektín pridávame do džemov až pri skončení odparovania.
Dobrý praktický a užitočný článok. Vďaka.