Z každého odporúčaného druhu ovocia môžeme v závislosti od pomeru ovocia k pridanému cukru pripraviť niektorý z nasledujúcich druhov džemov:
Sladký džem
Sladký džem s obsahom pridaného cukru asi 60% hmotnosti, ktorý môžeme plniť a uzavierať všetkými spôsobmi. Dobrá rôsolovitá konzistencia sa dosiahne použitím menej zrelého ovocia, bohatého na pektín. Do ostatného ovocia treba pridať pektínové prípravky. Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody (okrem prídavku na začiatku varenia) a pridávame 0,8 kg cukru.
Menej sladký, viac zahustený džem
Menej sladký džem s obsahom pridaného cukru asi 50% hmotnosti, ktorý plníme a uzatvárame pri teplote minimálne 85°C (do fliaš hermeticky uzatváraných kovovými vekami) alebo ho po naplnení sterilizujeme. Môžeme ho vyrábať zo všetkých druhov čerstvého ovocia bez pridania pektínových pektínových prípravkov a kyselín. Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody (okrem prídavku na začiatku varenia) a pridáme 0,5 kg cukru.
Sladký, menej zahustený džem
Sladký, menej zahustený džem s obsahom pridaného cukru asi 60% hmotnosti, ktorý pripravujeme najlepšie z kyslejšieho, menej zrelého ovocia. Môžeme ho plniť a uzavrieť všetkými uvedenými spôsobmi. Z 1 kg ovocia odparíme 0,3 litre vody (okrem prídavku na začiatku varenia) a pridáme 1 kg cukru. Získame asi 1,7 kg džemu.