Nasledujúce skúšky na rôsotvronú schopnosť džemu Vám ukážu, ako môžete testovať hustotu džemu pri jeho zahusťovaní.
Skúška kvapnutím
Varechu ponoríme do džemu. Vytiahneme ju a otáčame ju vo vodorovnej polohe, kým je džem trochu stuhnutý. Džem necháme stiecť na hranu varechy. Ak džem steká v súvislej vrstve a potom sa spojí do väčšieho kúska a visí z hrany varechy, môžeme ho začať plniť do pohárikov. Dôležité je, aby z hrany nepadali kvapky džemu.
Skúška vychladnutím
Pri tejto skúške kvapneme vriaci džem na studený tanier. Po vychladnutí sa pokúsime túto kvapku posunúť. Hotový džem zostane v celku. Dbáme na to, aby sme počas skúšky varili džem miernejšie, aby sme ho neprevarili ešte pred stanovením výsledku.
Skúška kvapnutím do ľadovej vody
Pri tejto skúške sa džem nesmie pri klesnutí rozpustiť a kvapka musí ostať celistvá pri dopade na dno.
Skúška vážením
Táto skúška je vhodná vtedy, ak sa pripravuje menšie množstvo džemu. Vážením džemu počas zahrievania zistíme množstvo odparenej vody, a tým i stupeň zahustenia. Zahustením podľa údajov v návode získame správny pomer cukru, kyselín pektínu, takže džem po vychladnutí správne stuhne.