Na marhuľový kompót vyberieme zrelé plody, ktoré sú nepoškodené. Nemala by byť poškodená ani šupka, ani dužina.
Marhule umyjeme a rozpolíme ich. Vyberieme kôstky a odstopkujeme ich. Marhule sa nepredvárajú, môžeme ich hneď naukladať do pohárikov. Ukladáme ich reznou plochou nadol.
Zalievame ich nálevom, ktorý sme si pripravili tak, že sme rozpustili 0,65 kg cukru v 1 litre vody. Dostaneme približne 1,4 litre nálevu.
Marhuľový kompót z úplne zrelých dozretých a mäkších plodov sterilizujeme 15 – 20 minút pri teplote 90 až 95 °C.
Marhuľový kompót z tuhých a tvrdých plodov sterilizujme pri 95°C pri 25 minút.
Milí priatelia keďže nadišiel čas zavárania a sterlizácie,chcem Vám pomôcť ulahčiť si túto procedúru.Ja po sterilizácii nedam poháre do perin,ale do cestovnej ladničky.Je to praktickejšie a aj na prenos do špajze.