Višňový kompót sa často používa na dochucovanie a ozdobu rôznych koláčov a múčnikov. Na výrobu višňového kompótu sú preto vhodné aromatické a tmavočervené plody s tuhšou štruktúrou dužiny.
Višne odstopkujeme, pretriedime a umyjeme. Ak chceme použiť plody, ktoré pri odstopkovaní púšťajú šťavu, mali by sme ich umyť ešte pred odstopkovaním.
Ak chceme, aby sa višne lepšie ukladali do pohárikov môžeme ich ešte predvariť. Ak nechceme, ukladáme ich hneď do pohárikov. Predvárame ich veľmi krátko, len 10 sekúnd, pri teplote 70 až 80°C.
Višne ukladáme tesne vedľa seba a zalievame ich nálevom, v ktorom sme si rozpustili 0, 50 kg cukru na jeden liter. Získame asi 1,3 litre nálevu. Višne v jednolitrových pohároch sterilizujeme pri 90°C 25 minút a v pollitrových pohároch 90°C 20minút.