Na výrobu týchto druhov slivkových kompótov sú vhodné tie odrody sliviek, ktoré majú veľké sladké, voňavé plody, a z ktorých sa dá ľahko oddeliť kôstka.
Slivkový kompót sa dá urobiť z celých nelúpaných sliviek, ktoré môžeme použiť pri ďalšom kuchynskom spracovaní alebo z polených nelúpaných sliviek. Tie sa dajú využiť do rôznych koláčov a múčnikov. Slivky môžeme aj ošúpať a pripraviť kompót z ošúpaných polených alebo ošúpaných celých sliviek.
Kompót z celých nelúpaných sliviek
Slivky pretriedime, odstopkujeme a umyjeme ich v teplej vode. Aby sme ich mohli lepšie poukladať do pohárikov, a aby nám počas sterilizácie nepukli, odporúča sa slivky predvariť.
Do vriacej vody ich ponoríme v sitku na veľmi krátku dobu. Stačí 5 až 10 sekúnd a hneď ich vychladíme. Potom slivky, čo najtesnejšie vkladáme do pohárikov a zalejeme ich nálevom.
Nálev pripravíme rozpustením 0,35 kg cukru na 1 liter vody, čím získame asi 1,2 litre nálevu, ktorým slivky v obaloch zalejeme.
Uzatvorené poháriky sterilizujeme 20 minút pri teplote 95°C.
Kompót z polených nelúpaných sliviek
Umyté a odstopkované plody najskôr rozpolíme a odstránime kôstku. Slivky hneď plníme do pohárikov. Najlepší spôsob plnenia je tzv. strechovitý, kedy ukladáme slivky prerezanou časťou nadol. Takto uložené slivky môžeme sterilizovať dvoma spôsobmi: zaliate nálevom alebo vo vlastnej šťave.
- V náleve – nálev si pripravíme rozpustením 0,4 kg cukru v jednom litre vody, čím získame asi 1,2 litre hotového nálevu. Nálevom zalejeme slivky. Kompót sterilizujeme pri teplote 80 – 85°C približne 20 minút.
- Vo vlastnej šťave – do 1 litrových pohárikov pridáme približne 65 – 70 gramov cukru a 2 lyžice vody. Tento kompót sterilizujeme 30 minút pri teplote 90 – 95°C.
Kompót z celých lúpaných sliviek
Umyté a vykôstkované slivky ponoríme najskôr do vriacej vody, pokiaľ nezbadáme, že nám šupka jemne puká. Potom ich rýchlo vytiahneme a ponoríme do studenej vody. Takýmto spôsobom uvoľníme šupku, to znamená, že sa nám bude dať ľahko odstrániť.
Takto olúpané plody potom ukladáme do vody, kde sme rozpustili 5 gramov kyseliny citrónovej (na jeden liter vody). Tým predídeme hnednutiu sliviek.
Slivky plníme do pohárikov tak, aby boli čo najviac utesnené. Zalievame ich nálevom, ktorý pripravíme rozpustením 0,35 kg cukru v jednom litre vody. Tak dostaneme asi 1,2 litre nálevu.
Kompót z celých lúpaných sliviek sterilizujeme 25 až 30 minút pri teplote vodného kúpeľa 90°C.
Kompót z polených lúpaných sliviek
Umyté a odstopkované plody ponoríme do vriacej vody. V momente kedy začne šupka praskať ich vytiahneme a ponoríme do studenej vody. Nožom odstránime šupku, ktorá nám pôjde ľahko dole. Potom slivky pozdĺžne prekrojíme a vykôstkujeme.
Aby sme zabránili hnednutiu ponoríme ich do studenej vody, do ktorej sme rozpustili 5 gramov kyseliny citrónovej na jeden liter vody.
Odkvapkané polovice plodov vkladáme strechovitým spôsobom, čiže odkrojenou časťou smerom nadol a zalievame ich nálevom.
Ten pripravíme rozpustením 0,5 kg cukru v jednom litre vody. Získame asi 1,3 litre nálevu. Tento slivkový kompót sterilizujeme 30 minút pri teplote 90°C.
Prečo soľ ?? Bino?
Píše sa tu, že slivky zavárané na všetky spôsoby, ale nikde tu nevidím, spôsob “Bez vody a cukru, vo vlastnej šťave a so štipkou soli”.
Je to najpraktickejší, najšetrnejší a zároveň aj najzdravší spôsob! Kto si to raz takto urobí, inak už robiť nebude chcieť!
Bino