Mirabelkový kompót je najlepší, ak je pripravený z plodov mirabely nancyjskej. Aby sme vyrobili kompót v najvyššej kvalite používame iba úplne zrelé, sýtožlté plody. Vyhýbať by sme sa mali prezretým a múčnatým plodom.
Plody najskôr odstopkujeme a opláchneme v studenej vode. Potom môžeme pokračovať dvoja spôsobmi. Ak sú mirabelky tvrdé, mali by sme ich pred zaváraním predvariť. Po predvarení sa nám budú lepšie ukladať do pohárikov a počas sterilizácie by nemali praskať a nevplávať.
Predvárame ich ponorením do vody o teplote asi 70°C na 2 až 3 minúty. Potom ich poukladáme do pohárikov a zalejeme nálevom, ktorý sme pripravili rozpustením 0,4 kg cukru v jednom litre vody. Takto dostaneme asi 1,3 hotového nálevu.
Mirabelkový kompót z predvarených plodov sterilizujeme 15 minút pri 85-90°C a kompót z nepredvarených plodov pri teplote vodného kúpeľa 85°C 25 minút.