Ľudia poznajú jarabinu skôr ako okrasnú rastlinu. Na Slovensku sa pestuje aj jarabina, ktorá má jedlé plody a používa sa najmä na výrobu jarabinových kompótov sirupov, a džemov.
Na jarabinový kompót sú najlepšie plody jarabiny moravskej sladkoplodnej a jarabiny čiernoplodnej. Plody by mali byť úplne dozreté, preto by sme ich mali zbierať, čo najneskôr.
Jarabiny najskôr odstopkuje. Tak ako pri iných plodoch, ktoré sa idú zavárať je dôležité, aby sme ich správne vytriedili. Musíme odstrániť hnilé, nedozreté a poškodené plody. Poriadne ich umyjeme, aby sme odstránili všetky nečistoty.
Jarabiny najskôr predvárame v cukrovom roztoku. Ten pripravíme s použitím 1,5 kg cukru, ktorý rozpustíme v 1 litri vody. Takto dostaneme 1,9 litra nálevu.
Jarabiny predvárame kvôli tomu, aby sa pred samotným zaváraním čiastočne presladili a stratili svoju tuhosť. Dôležité je, aby sme ich pri predváraní neprevarili. Proces stopneme vtedy, keď sú jarabiny mäkké, elastické a úplne nasiaknuté cukrovým nálevom.
Po predváraní vytiahneme plody z hrnca dierkovanou naberačkou a ihneď ich vkladáme do pohárikov. U jarabín je vhodné použiť poháriky menšie ako jeden liter.
Potom ich zalejeme tým istým roztokom, v akom sme ich predvárali. Jarabinový kompót sterilizujeme 20 minút pri teplote 95°C.