Jahodový kompót sa zvykne často predčasne kaziť. Je preto dôležité, aby sme na zaváranie vybrali len tie najlepšie plody a dodržiavali správny postup a hygienu.
Na výrobu jahodového kompótu sú najvhodnejšie plody sýtočervenej farby, aromatické a bez dutín, ktoré sa dajú ľahko odstopkovať.
Jahody dôkladne pretriedime. Odstránime nevyvinuté, nevyzreté alebo akýmkoľvek spôsobom poškodené plody. Plody potom odstopkujeme, odstránime z nich lístky. Dávame pri tom pozor, aby sme nenarušili celistvosť jahôd. Odrody, ktoré sa dajú dobre odstopkovať, zberáme už bez stopiek.
Odstopkované a pretriedené jahody poriadne umyjeme v studenej vode a opatrne ich vložíme do pohárikov.
Jahody zalejeme nálevom, ktorý pripravíme tak, že v jednom litri vody rozpustíme 0,65 kg cukru a 1 gram kyseliny citrónovej. Získame približne 1,4 litre hotového nálevu.
Jahodový kompót v pollitrových pohárikov sterilizujeme 15 minút pri teplote 90°C. Litrové poháriky sterilizujeme 20 minút pri 90°C.
Po vychladnutí jahody prevrátime na niekoľko hodín hore dnom a občas mierne potrasieme, aby sa jednotlivé plody vzájomne uvoľnili.
Ak máte skúsenosť s týmto receptom, potešíme sa, ak nám ju napíšete do komentárov.
jahody sa zalievajú horúcim nálevom alebo vychladnutým ?