Ak si chceme spraviť z nazbieraných čučoriedok kompót, mali by sme použiť úplne vyfarbené, neprezreté a nezhnité plody.
Najskôr musíme čučoriedky očistiť v čistej vode. Zbavíme ich všetkých nečistôt, lístkov, ihličia a pod. Necháme ich odkvapkať a naplníme ich do pohárikov. Zarovnáme ich miernym potrasením.
Nálev si pripravíme z 0,60 kg cukru, ktorý rozpustíme v jednom litre vody. Tak získame množstvo 1,4 litre hotového nálevu. Čučoriedky v pohároch zalejeme nálevom.
Čučoriedky môžeme pripraviť aj druhým spôsobom a to tak, že ich zasypeme cukrom. V tomto prípade nám bude stačiť 100 gramov cukru, s ktorým zasypeme litrový pohár. Čučoriedky zasypávame s cukrom po vrstvách.
Čučoriedkový kompót sterilizujeme vo vodnom kúpeli 20 minút pri teplote 90°C. Keď ich vytiahneme z vody, necháme ich vychladnúť. Odporúča sa, aby sa jednotlivé bobule čučoriedok od seba oddelili a to tak, že poháriky jemne pretriasame a otáčame ich hore dnom. Ak sú čučoriedky prezreté, alebo sme ich uskladňovali dlhší čas, môže sa stať, že sa pri sterilizácii zlepia.
Čučoriedky zasypané cukrom sa sterilizujú pri teplote 90 – 95 °C po dobu 25 – 30 minút.
Ja tiež robievam takýto nálev, ale potom ešte do každej fľašky dám čajovú lyžičku rumu. Čučoriedky tak získajú výraznejšiu chuť