Lyonská klobása

lyonská klobása má veľa podôbCarvelas de Lyon, čiže lyonská klobása, patrí medzi špeciality lyonskej kuchyne. Existuje veľa druhov Lyonských klobás, ktorých pôvod siaha hlboko do histórie. My vám ukážeme jeden z receptov, vďaka ktorému si môžete túto tradičnú svetovú klobásu urobiť u vás doma.

Na Lyonskú klobásu použijeme 25 kg bravčového mäsa z čerstvých podbruškov, 5 kg teľacieho mäsa, 5 kg hovädzieho mäsa zo zadného šálu a 5 kg údenej slaniny pokrájanej najemno. Samozrejme, že si váhu v danom pomere môžeme prispôsobiť podľa svojich možností.

Pred solením surovinu pokrájame na kúsky vážiace 100 – 150 gramov. Na posolenie potrebujeme 1100 gramov soli, 100 gramov práškového cukru a 50 gramov sanitry. Touto zmesou posolíme všetky tri druhy mäsa, a odložíme v stredne chladnej miestnosti. Teplota v miestnosti by mala byť od 10 – 12 °C. Zmes necháme preležať 48 hodín.

Pridáme 100 gramov mletého bieleho korenia, 25 gramov mletého zázvoru a 25 gramov strúhaného muškátového kvetu. Všetko zomelieme na doske o priemere 6 mm.  Zmes narážame do tenkých bravčových čriev a párujeme v dĺžke 35 cm.

Surové klobásy necháme 24 hodín v chladnejšej miestnosti. Potom ich údime ďalších 24 hodín. Udiareň vyhrievame javorovým drevom. Údime pilinami s pridaním borievok. Túto klobásu údime do zlata.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *