Carvelas de Lyon, čiže lyonská klobása, patrí medzi špeciality lyonskej kuchyne. Existuje veľa druhov Lyonských klobás, ktorých pôvod siaha hlboko do histórie. My vám ukážeme jeden z receptov, vďaka ktorému si môžete túto tradičnú svetovú klobásu urobiť u vás doma.
Na Lyonskú klobásu použijeme 25 kg bravčového mäsa z čerstvých podbruškov, 5 kg teľacieho mäsa, 5 kg hovädzieho mäsa zo zadného šálu a 5 kg údenej slaniny pokrájanej najemno. Samozrejme, že si váhu v danom pomere môžeme prispôsobiť podľa svojich možností.
Pred solením surovinu pokrájame na kúsky vážiace 100 – 150 gramov. Na posolenie potrebujeme 1100 gramov soli, 100 gramov práškového cukru a 50 gramov sanitry. Touto zmesou posolíme všetky tri druhy mäsa, a odložíme v stredne chladnej miestnosti. Teplota v miestnosti by mala byť od 10 – 12 °C. Zmes necháme preležať 48 hodín.
Pridáme 100 gramov mletého bieleho korenia, 25 gramov mletého zázvoru a 25 gramov strúhaného muškátového kvetu. Všetko zomelieme na doske o priemere 6 mm. Zmes narážame do tenkých bravčových čriev a párujeme v dĺžke 35 cm.
Surové klobásy necháme 24 hodín v chladnejšej miestnosti. Potom ich údime ďalších 24 hodín. Udiareň vyhrievame javorovým drevom. Údime pilinami s pridaním borievok. Túto klobásu údime do zlata.