Výroba klobás – martinská a maloruská špecialita

výroba klobásVýroba klobás má v našej krajine veľmi silné zázemie od čias našich predkov. Medzi známe oblasti výroby klobás patrila martinská a maloruská oblasť. Tieto recepty sú originálnymi návodmi ako vyrobiť chutné klobásy z uvedených oblastí.

Martinské klobásy

Bravčové mäso pokrájame na drobné kocky alebo rezance. Mali by sme použiť jednu krkovičku, jedno pliecko, lalok z bravčovej hlavy a jeden bôčik. Do nadrobno nakrájanej masy pridáme aj trochu surovej slaniny. Posolíme, okoreníme a dobre premiešame.

Na 1 kilogram masy použijeme 20 gramov soli, 3 gramy mletého čierneho korenia, 2 gramy mletej červenej sladkej papriky, 4 gramy roztlačeného cesnaku a pridáme aj trošku vodu.

Masu plníme do tenkých bravčových čriev a klobásy dáme údiť na 2-3 dni. Martinské klobásky údime pilinami z tvrdého dreva, do ktorých pridáme aj zopár borievkových zrniečok.

Maloruská klobása

Na prípravu maloruskej klobásy potrebujeme bravčové stehno a bravčovú podbrušnicu. Všetko zomelieme a masu odvážime.

Na 1 kilogram pridáme 15 gramov soli, 2 gramy sanitry a 2 gramy  cukru. Všetko dôkladne premiešame. Masu uložíme odležať v teplej miestnosti na 24 hodín.

Potom pokrájame 2 kilogramy mierne prerasteného soleného bravčového mäsa. Mäso zmiešame so 6g mletého bieleho korenia, 2g strúhaného muškátového orecha a  postrúhanou kôrou z jedného citróna. Pridáme aj 250 g zemiakovej múčky.

Takto pripravenú masu zmiešame a plníme do tenkých hovädzích čriev. Údime teplým dymom a varíme 20 – 25 minút.

Do tejto klobásy môžeme podľa chuti pridať aj väčšiu dávku cesnaku.

 

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *