Výroba klobás má v našej krajine veľmi silné zázemie od čias našich predkov. Medzi známe oblasti výroby klobás patrila martinská a maloruská oblasť. Tieto recepty sú originálnymi návodmi ako vyrobiť chutné klobásy z uvedených oblastí.
Martinské klobásy
Bravčové mäso pokrájame na drobné kocky alebo rezance. Mali by sme použiť jednu krkovičku, jedno pliecko, lalok z bravčovej hlavy a jeden bôčik. Do nadrobno nakrájanej masy pridáme aj trochu surovej slaniny. Posolíme, okoreníme a dobre premiešame.
Na 1 kilogram masy použijeme 20 gramov soli, 3 gramy mletého čierneho korenia, 2 gramy mletej červenej sladkej papriky, 4 gramy roztlačeného cesnaku a pridáme aj trošku vodu.
Masu plníme do tenkých bravčových čriev a klobásy dáme údiť na 2-3 dni. Martinské klobásky údime pilinami z tvrdého dreva, do ktorých pridáme aj zopár borievkových zrniečok.
Maloruská klobása
Na prípravu maloruskej klobásy potrebujeme bravčové stehno a bravčovú podbrušnicu. Všetko zomelieme a masu odvážime.
Na 1 kilogram pridáme 15 gramov soli, 2 gramy sanitry a 2 gramy cukru. Všetko dôkladne premiešame. Masu uložíme odležať v teplej miestnosti na 24 hodín.
Potom pokrájame 2 kilogramy mierne prerasteného soleného bravčového mäsa. Mäso zmiešame so 6g mletého bieleho korenia, 2g strúhaného muškátového orecha a postrúhanou kôrou z jedného citróna. Pridáme aj 250 g zemiakovej múčky.
Takto pripravenú masu zmiešame a plníme do tenkých hovädzích čriev. Údime teplým dymom a varíme 20 – 25 minút.
Do tejto klobásy môžeme podľa chuti pridať aj väčšiu dávku cesnaku.