Na mrazenie ríbezlí môžeme použiť všetky druhy, či už sú to červené, čierne alebo biele ríbezle. Ríbezle môžeme mraziť s cukrom alebo bez neho, ale aj vo forme ríbezľového pretlaku.
Po zbere ríbezle dôkladne umyjeme a odstopkujeme. Pri tomto procese by sme mali vytriediť úplne zdravé plody, ktoré sú vhodné na mrazenie. Poškodené plody môžeme využiť inými spôsobmi.
Mrazenie ríbezlí bez cukru
Dobre odstopkované a neporušené bobule rovnomernej veľkosti naplníme do sáčkov, dóz alebo nádob. Nemusia byť úplne nepriepustné. Mali by sme nechať asi 1,5cm vzduchovej medzere. Mrazíme. Vždy by sme mali dodržiavať správny postup samotného mrazenia.
Mrazenie ríbezlí posypaných cukrom
Do jedného kilogramu očistených a pretriedených bobúľ pridáme 0,15 – 0,20 kg jemného krištáľového cukru. Cukor s bobuľami opatrne premiešame. Zmes plníme do nepriepustných nádob a mrazíme.
Mrazenie ríbezlí s cukrovým nálevom
Ak sme pri predchádzajúcej manipulácii jemne poškodili a podrvili bobule, najlepšie je ak na tieto kusy použijeme mrazenie s cukrovým nálevom. V tomto prípade môžu byť ríbezle aj trochu podrvené. Nálev si pripravíme tak, že rozpustíme 0,5kg cukru v 0,5l vody. Potom ríbezle nasypeme do roztoku a spolu s ním ich dávame do nepriepustných nádob na zmrazenie. Výhodou pri mrazení ríbezlí je, ak im v nádobke necháme malú vzduchovú medzeru.
Ak sme dodržiavali všetky postupy, ovocie by nám malo v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.
Po odmrazení ríbezle môžeme konzumovať v neupravenom stave alebo ich môžeme pridať do rôznych sladkých pokrmov na dochutenie.