Marhule môžeme zmrazovať, keď sú prekrojené na štvrtky alebo polky, v cukrovom roztoku alebo presýpané cukrom. Mraziť môžeme aj marhuľový pretlak.
Na mrazenie sú najvodnejšie úplne zrelé a dobre vyfarbené plody. Predpríprava marhúľ pri mrazení spočíva v spôsobe, akým budeme používať cukror.
Mrazenie krájaných marhúľ prevrstvených cukrom
Aby sme zachovali jemnú štruktúru marhúľ aj po mrazení, je dobré ak ich predvaríme. Najpraktickejšie je, ak ich vložíme do sitka alebo do dierovanej nádoby a ponoríme do vriacej vody na 30s. Potom ich treba hneď vychladiť. Marhule olúpeme, prekrojíme na štvrtky alebo polky a vykôstkujeme.
Prichystáme si malé množstvo vody, do ktorej dáme 2 až 3 polievkové lyžice šťavy z citrónu. Ako náhradu môžeme použiť aj pol kávovej lyžičky kyseliny citrónovej. Marhule v nej jednotlivo omáčame.
Takto navlhčené kúsky marhúľ premiešame s kryštálovým cukrom. Použijeme asi 0,15 kg cukru na 1kg marhúľ. Marhule presypané cukrom naplníme do nepriepustných nádob a dáme ich zmraziť.
Mrazenie krájaných marhúľ v cukrovom náleve
Marhule vložíme do sitka alebo do dierovanej nádoby a ponoríme do vriacej vody na 30s a potom ochladíme. Olúpeme ich, rozkrojíme na polky alebo štvrtky a vykôstkujeme. Pripravíme si cukrový nálev. Do 0,6 litra vody rozpustíme 0,4kg cukru a 3 až 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy (3/4 kávovej lyžičky kyseliny citrónovej). Marhule v cukrovom náleve vložíme do nepriepustných nádob a zamrazíme. Dobré je, ak ich dáme do saklíkov alebo vreciek, v ktorých necháme príslušnú vzduchovú medzeru.
Ak sme dodržiavali všetky postupy, ovocie by nám malo v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.