Nakladaný baklažán plnený kapustou je výborný najmä v dobe, keď nemáme čas na zdĺhavé varenie. Tento recept nám ukáže, ako si toto chutné jedlo pripraviť a zakonzervovať nakladaním.
Vyberieme baklažány, ktoré sú stredne veľké, dobre vyvinuté, s malými semiačkami bielej farby a tmavofialovou kôrou. Baklažány najskôr umyjeme, odstopkujeme a ostrým nožíkom ich prerežeme kolmo po dĺžke na 3 až 4 miestach, nie však až po okraj.
Malou ostrou lyžičkou vyberieme vnútornú časť a znútra ich nasolíme. Necháme ich odstáť 30 minút, aby sa oddelila horká šťava. Šťavu scedíme, baklažány umyjeme a sparujeme ich 5 minút nad vriacou vodou. Necháme ich vychladnúť a plníme ich vopred pripravenou plnkou.
Plnku si pripravíme z nadrobno nakrájanej kapusty, mrkvy, zeleru, petržlenu, chili a cesnaku. Zmes posolíme – 25g soli na 1kg zeleniny a necháme ju niekoľko hodín stáť, aby sa aromatizovala.
Pri plnení zmes tlačíme rukou. Naplnené baklažány previažeme zelerovým listom a ukladáme ich čo najtesnejšie do pohárikov. Zalejeme ich prevareným a vychladnutým nálevom z 1 litra soli, 1 litra octu a 100 gramov soli. Fľaše zatvoríme a uskladníme na chladnom mieste. Najlepšie je baklažány konzumovať poliate rastlinným olejom.