Najviac populárnym spôsobom sušenia potravín je sušenie v sušičkách. Predpripravené potraviny (v podobe ublanšírovanej zeleniny alebo ponáraného ovocia do roztoku) nasypeme do zásobníkov v jednej vrstve. Môžeme sušiť rôzne potraviny naraz. Mali by sme však dbať na to, aby sme vybrali tie potraviny, ktoré vyschnú približne v rovnakom čase. Cibuľa, paprika a ďalšie veľmi aromatické potraviny majú tendenciu prenášať chuť na iné potraviny, takže by sme ich mali sušiť samostatne.
Vlhkosť musí byť odstránená z potravín čo najrýchlejšie, ako sa dá. Proces sušenia však musí prebiehať pri teplote, ktorá vážne nenaruší chuť, konzistenciu alebo farbu jedla. Ak je teplota na začiatku príliš nízka, potraviny sa môžu pokaziť ešte predtým než vyschnú. Ak je naopak teplota príliš vysoká, povrch môže rýchlo stvrdnúť a vnútro plodov bude schnúť oveľa pomalšie.
Jednotlivé potraviny majú rôzne časy sušenia. Všeobecne platí, že by sme ich mali začať sušiť pri teplote 60 – 65 °C, a po 2 až 3 troch hodinách znížiť teplotu na 55 – 60 °C. Dostatočné prúdenie vzduchu v sušičke môže znížiť dobu schnutia. Mali by sme sledovať proces sušenia a ak je to nutné otočiť zásobníky s potravinami alebo premiešať nastrúhané, drvené alebo jemne rezané kúsky.
Čas sušenia Čas sušenia ovplyvňuje mnoho faktorov ako napríklad druh potravín, veľkosť, obsah vlhkosti v potravinách, spôsob predprípravy, typ rezov, teplota v sušičke, relatívna vlhkosť vzduchu, množstvo a pohyb vzduchu v sušičke a v okolí atď. Pri takomto množstve faktorov sa nikdy nedajú stanoviť presné časy sušenia. Všeobecne platí, že sušenie ovocia môže trvať od 6 do 36 hodín a sušenie zeleniny od 3 do 16 hodín. Zelenina sa suší kratšiu dobu kvôli nízkym obsahom cukrov.
Vždy si treba prečítať pokyny, ktoré sú dodávané s vašou sušičkou a všeobecné pokyny pre dobu schnutia pre rôzne druhy potravín.
Sušenie budete musieť ukončiť, keď sa vám bude zdať, že potraviny sú už dostatočne dehydratované. Zelenina je dostatočne suchá, keď je krehká alebo tzv. kožovitá. Kukurica alebo hrášok sa rozbijú, ak ich jemne buchneme s kladivom. Ovocie je dostatočne suché, keď je pružné a neobsahuje miesta, ktoré sú stále vlhké. Bylinky sú suché vtedy, keď sa pri tretí pomrvia na drobné kúsky.
Keď si myslíte, že plody sú už dostatočne suché, vezmite si jeden kúsok, nechajte ho úplne vychladnúť a skontrolujte ho. Ak sa vám ešte nezdá, pokračujte v sušení. Jedlo sa dehydratuje oveľa rýchlejšie na záver sušenia, preto by ste ho mali vtedy kontrolovať častejšie a po kompletnom vysušení ho ihneď vybrať zo sušičky, pretože by ste podstatne znížili jeho kvalitu.
Nesmieme zabúdať na to, že v trvanlivosti sušených potravín hrá kľúčovú rolu aj ich balenie a skladovanie.
My sušíme tiež v sušičke, je to lepšie práve preto, že sa ovocie či bylinky neznehodnotia vlhkosťou, nesplesnejú, my sme veľmi spokojní. Zatiaľ mám túto http://www.susickypotravin.sk/sk/e-shop/produkty/susicky-excalibur-s-casovacom/susicka-excalibur-cierna-5-tacok.html dostala som ju ako darček k vianociam, no rozmýšľam, že postupne by som ju vymenila za viac táckovú