Šípková marmeláda

šípkyJesennú prechádzku po prírode si môžete spríjemniť zberom šípok. Šípky sú veľmi cenné, pretože majú rôznorodé účinky.

Cenia sa ako dôležitý zdroj vitamínu C. Šípky majú aj močopudný účinok, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a sú skvelým domácim prostriedkom na ochorenia ďasien. Okrem toho pôsobia antibakteriálne, antidepresívne a protizápalovo. Preto by sme mali každú jeseň nazbierať dostatočné množstvo šípok. Šípky môžeme sušiť alebo sa z nich môže uvariť šípková marmeláda.

Šípky je vhodné zberať ak sú zrelé, nepoškodené a nevysušené. Snažíme sa oberať väčšie plody, lebo sa pri čistení lepšie držia a môžeme ich dôkladnejšie očistiť. Pri čistení odstránime okvetie a stopku. Každú šípku prekrojíme na polovicu a vyškrábeme semienka. Šípky dobre poumývame a vodu vylejeme. Postup niekoľkokrát opakujeme. Potom na šípky nalejeme vodu tak, aby bola hladina asi o 2cm vyššia ako šípky a necháme ich odstáť do druhého dňa.

Na druhý deň ich preložíme do hrnca, v ktorom ich budeme rozvárať. Premiešame ich a skontrolujeme, či na hladine nezostali chĺpky. Ak áno, jemne ich odstránime pevnou papierovou utierkou. Šípky rozvaríme, kým nezmäknú (okolo 25 minút), necháme ich vychladnúť a rozmixujeme. Zmes prepasírujeme cez jemné sitko. Vyhodíme šupky. Zmes musíme odvážiť, pretože na 1 kilogram šípkovej zmesi pridáme pol kila cukru. Postupne zmes s cukrom ohrievame a miešame. Zredukujeme ju na požadovanú hustotu. Naplníme poháriky a sterilizujeme 10 minút pri 85 stupňoch.

Šípková marmeláda sa dá použiť na prípravu šípkovej omáčky alebo ju klasicky natrieme na chleba ako iné druhy marmelád. Ak ste nazbierali veľké množstvo šípok, môžete si pripraviť aj šípkovú marmeládu s jablkami.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *